Recenze Fiat Marea WEEKEND
“Ideální rodinný vůz, jsem spokojený.”

Autor recenze: Engi ,
Královéhradecký kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1996 Typ motoru: 1.6 16V Stav km při koupi:152 000 km Stav km nyní:184 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 2 roky Průměrná spotřeba: 7,3 l/100 km Vloženo: 20. 2. 2008

Hodnocení inzerátu: 7 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 9.0

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

9
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

9
 

Náhradní díly

8
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Škoda Favorit

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Jako každé ojeté auto mělo i toto své mouchy. Bezprostředně po koupi jsem nechal vyměnit vše co se po zakoupení ojetého automobilu doporučuje (rozvody,spojka + kontrola brzdového okruhu). Náplně a svíčky jsem si bez problémů vyměnil sám. Chvilku jsem se trápil s nepravidelným volnoběhem,ale jak se nakonec ukázalo, vše bylo v konektorech, kdy stačilo vše řádně pročistit. Další mouchou byl nefunkční (resp zadírající se) zadní stěrač. Opět pomohlo jedno dopoledne a řádné rozebrání a promazání.Poslední moucha o které jsem věděl byla nefunkční klimatizace, kde byla trhlinka na chladiči klimatizace a netěsný dehydrátor. (zavaření chladiče + starší)
Jediná nečekaná závada, která mě potkala byla v podobě stávkujícího startéru. Přecijen už měl něco natočeno, takže repase stávajícího vše vyřešila. Po odchytání všech těchto mušek jsem s tímto autem velice spokojen.


Hodnocení a zkušenosti s autem

* Vzhled / design
každému se líbí něco jiného,ale italové z mého hlediska prostě umí. Tvar tohoto vozidla se mi zdá velice zdařilý a neurazí ani po 11letech

* Komfort / pohodlí (sedačky, prostor atp.)
Vnitřní prostorové uspořádání nemá chybu. Na zadních sedadlech je pro cestující vzadu dostatek místa, celkově se interiér zdá velice prostorný.Přední sedačky mají dostatečné boční vedení a díky výškové stavitelnosti si každý tu svoji polohu najde.

* Zavazadlový prostor
Toto vozidlo je v povědomí jako rodinné takže to mluví samo za sebe - prostorný kufr, který se dá zvětšit sklopením zadních sedadel, kdy vznikne rovná plocha. Vychytávka v podobě sklápění zadní části nárazníku, která napomáhá při nakládání těžších zavazadel, nebo při převozu delších nízkých předmětů, taktéž příjemně překvapí.

* Výbava
SX - ale pro západní evropu (německo), tedy 2x airbag, servo, ABS,el. přední okna, immobiliser, klimatizace, výškově stavitelná sedačka řidiče

* Účinnost brzd
Toto je jedna ze slabin, které tento model má - brzdy mají plynulý náběh,ale musí se víc šlapat na brzdový pedál, než u novějších vozidel. Nicméně jsou dostačující.

* Výkon, hlučnost motoru, startování (např. v mrazech)
Nejprve jsem pochyboval, že 76kW nebude na takto velké auto stačit,ale zkušenosti mě ujistili, že tomu tak není. Takže výkon hodnotím jako dostačující.Hlučnost je trochu vyšší v rychlostech nad 100km/h. Se startováním jsem ani v silnějších mrazech neměl sebemenší problém.

* Tvrdost, hlučnost podvozku
podvozek je trochu tvrdší a tak v kombinaci se stavem našich silnic jsou cítit nerovnosti více. To přispívá i k opotřebovávání předního uložení,ale nehodnotím to jako kritické. Jinak je auto čitelné, v zatáčkách drží stopu.

* Karoserie (např. koroze)
Díky celopozinku nehrozí rezivění, plechy by ale mohli být o trochu silnější, proto se díky bezohlednosti jiných za ta léta oběvily oděrky a ťukance od otevřených dveří jiných aut.

* Spotřeba
Hodnotím kladně. Dlouhobý průměr mi ukazuje hodnotu 7.3l/100km (léto/zima, silnice 50/50)

* Přednosti vozu -> Co se Vám na autě líbí nejvíce?
Prostornost, design, komfort

* Co se Vám na vozidle naopak nelíbí?
slabší brzdy, nízká učinnost předních světlometů - to je asi největší minus tohoto vozu

* Doporučení pro budoucí / stávající majitele vozidla.
Neuspěchat koupi, pečlivě vybírat, aby případný zájemce nepatřil k těm, kterým nezbývá než na konkrétní značku začít "nadávat". U těchto vozů platí mnohem víc, že záleží, jak se o něj předchozí majitel staral, ale to platí snad u všech vozidel.
Dále doporučuji zakoupit vůz, který bude mít všechny potřebné věci v podobě alespoň jednoho modrého klíče s čipem a hnědého servisního + dekódovací kartu.
Více informací případní zájemci naleznou na těchto stránkách
http://www.fiatmareaclub.com

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 7


Komentáře uživatelů k recenzi Fiat Marea

Vložit komentář

Souhlasím se vším

Občas si Mareu půjčím od rodičů, protože moje auto (Opel Corsa 1993 1,2 33kW) nemá klimu, nebo když vezu něco velkého.
Spotřeba je cca těch 7,5 litrů, když se s ní naučím po pár dnech jezdit. Nastavitelná sedačka, zavazadlový prostor, včetně možnosti snížení zadního nárazníku a sklopení sedaček je luxus k nezaplacení.
Opravdu je ale slabou stránkou brždění vozu. Z Opla jsem zvyklý na záběr hned (nutno podotknout, že to jedné nepozorné chodkyni zachránilo při nejmenším zlomené nohy). Je to o zvyku, ale není to pro mě dobrý pocit.
Světlomety. Tak tady rovněž souhlasím. S trochou nadsázky by se dalo povědět, že zapnuté dálkové světla u Marei jsou totožná s potkávačkama u Corsy. To mě znervózňuje v dešti, nebo na méně přehledných úsecích večer, či v noci.
Dále hlučnost vozu. Jak jste napsal, tak pokud jedu přes 100km/h je hlučnost vyšší, než by člověk chtěl.

Ale je to pořádné auto, které je živé, pohodlné a hlavně prostorné. Design vozu je přímo úchvatný a líbí se mi více než třeba Octavia I.

Jezdím s Mareou rád a proto má u mě, stejně jako u Vás, pozitivní hodnocení.

11.08.2009 | 06:59:08 | ErinQo Reagovat