Recenze Lada 2105 1,5
“Nenáročné vozidlo.”

Autor recenze: Jardah všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1989 Typ motoru:2103 Stav km při koupi:53 000 km Stav km nyní:65 000 km Způsob řazení:manuál Jak dlouho auto používáte? 1 rok Palivo: Benzín Průměrná spotřeba: 7,5 l/100 km Vloženo: 30. 8. 2011

Hodnocení inzerátu: 10 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 9.0

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

7
 

Komfort

8
 

Provozní náklady

10
 

Náhradní díly

10
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Závady a opravy na autě

Výměna vodní pumpy, termostatu, kohoputu topení a výfuku


Hodnocení a zkušenosti s autem

Při rozhodování o koupi vozidla jsem jako student měl různý představy o super vozidlech 90.let (jako třeba Opel Calibra, Audi 80), ale vždy u mě rozhodovaly finance, a tak jsem nad těmito auty mávl rukou. Nakonec jsem se po kladných zkušenostech s vozidly Lada v rodině si začal hrát s myšlenkou koupit Ladu. Svým způsobem toto auto splňuje všechny požadavky studenta a to především ty finanční(levný nákup a provoz).
Auto jsem koupil zhruba před rokem. Vozidlo je v původním stavu po druhém majiteli, který s autem nejezdil (využival služební), pouze stálo v garáži. Na autě není ani trochu rezi, všechna plechařina je původní. Dle slov majitele bylo vozidlo cca 14 dní před prodejem seštelováno, čemuž jsem při jízdě domů (cca 200 km) ani nechtěl věřit. Auto bylo naprosto líné, po rovině nejelo více než 120 km/h a ručičku palivoměru jsem viděl klesat skoro on-line. Spotřebu si nedokážu představit a snad ani nechci, muselo to být určitě dost přes 12litru na 100km. To znamená, že při přivežení auta domů šlo okamžitě na kompletní seštelování (ventily, karburátor, zapalování atd.). Vše dělal člověk, který celý život dělá pouze tyto stroje. Dle jeho slov auto nebylo vůbec seštelované, ba spíš bylo zmrvené. Dokonce ten jouda přede mnou si nechal nějak omezit otvírání druhé klapky na karburátoru. Asi si myslel, že tím docílí lepší spotřeby.... Ale o to větší pro mě byl šok, když jsem sedl znova za volant(samozřejmě po seštelování). Myslel jsem si, že mi někdo přidal dobrých 20 koníků. Auto nyní dokonce jede 135 km/h na trojku a 160 km/h na čtyřku. Průměrná dlouhodobá spotřeba mimo město se pohybuje kolem 7 - 7,5 litru. Ve městě si vezme 8 litrů.

Jízdníma vlastnostma bych řekl, že auto neurazí ani nějak nenadchne. Dalo by se to srovnat např. se škodou Felicia a podobnýma vozidlama ze stejné doby (Felicie). Někoho může např. zarazit obrovský volant, ale u auta bez posilovače bych řekl, že je to opodstatněný. Slyšel jsem, že plno lidí si stěžuje u těchto vozidel na vůle v řízení a necitlivost kol na pohyb volantu. Za sebe musím říci, že takový problém jsem nezaznamenal a u auta se může pustit volant v jakýkoliv rychlosti, aniž by to znamenalo náhlé odpočení do neznáma. Vše asi spočívá v údržbě. Celkově bych řekl, že jízdní vlastnosti by se daly označit za dost dobré. Pro někoho může nastat trochu problém v zimě, ale vše se dá zvládnout. Absolvoval jsem s tím i jízdu v zimě na Šumavu, kam mi nebylo doporučeno s tímto vozidlem jezdit - prý nevyjedu. Ale každý kopec, na který jsem ukázal jsme vyjeli. No jasně, byli jsme naložený a nakonec možná mělo žigo i větší výhodu proti některým předokolkám. Přeci jenom jsme měli v zadní části vozu větší váhu než má kdejaká fábie (1.2 htp) vepředu. S autem se dá v zimě i velmi dobře driftovat. Dokonce i kamarád (majitel bmw e36) trochu čuměl při průjezdu zátačiny bokem nebo při různých hrátkách na parkovištích...

Asi jako jedinou závadu, která mi připravila auto nepojízdným cca na 3 hodiny byla výměna vodní pumpy. Vydržela cca ty km, při kterých má být pravidelně vyměněna (cca 60 000km), takže bych to neviděl jako závadu nebo poruchu, ale spíš za pravidelnou výměnu. Jinak dále jsem musel vyměnit termostat a s tím jsem hned vyměnil i kohout topení (topilo to i v létě). Jako další výměna mě čekal výfuk - bublalo to snad už všude. Jinak jsem do auta nemusel jinak investovat, pouze leju benzín a jezdím.

Jinak na závěr chci napsat, že se jedná o auto velmi pohodlné, ani po např. čtyř hodinové jízdě vás nebolí záda nebo např noha jako od fabie od středního panelu.
Samozřejmě, že v dnešní době je toto vozidlo vhodné pouze pro fandu značky nebo pro nenáročného uživatele. Určitě nebude vyhovovat člověku, který najezdí např. 60 000km za rok. pro takový km jsou určitě pohodlnější a vybavenější vozidla, který vám zpříjemňují cestu.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 10


Komentáře uživatelů k recenzi Lada 2105

Vložit komentář

serizeni_

Zdravim, prosimte, odkud jsi a kde bych nasel toho typka co to umi takhle seridit??

21.08.2013 | 08:11:27 | majk  | 90.182.200.* Reagovat