Recenze Moskvič 2140 1500
“Je to už klasika na zrazi a slnečné výkendy”

Autor recenze: Petko (22 let) všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1979 Typ motoru:1478/412 Stav km při koupi:53 000 km Stav km nyní:57 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 1 rok Průměrná spotřeba: 9,5 l/100 km Vloženo: 8. 4. 2009

Hodnocení inzerátu: 10 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.4

Spolehlivost

9
 

Jízdní vlastnosti

8
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

6
 

Náhradní díly

10
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: favorit Honda Civic 1.6 vti

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ne

Závady a opravy na autě

No má už 30 rokou a začínajú sa ojavovat problémy s gumenými dielmy a tesneniami.
Za ten rok čo ho mam odišli len 30 ročné veci- membrána v palivovom čerpadle a membránka akceleračnej pumpičky, kedže povodný majitel jazdil chvílu aj na LPG- naštastie nezadusil motor- ten ide ako hodinky.
Inač je to typický moskvič, človek sa vezie a vie, že ho nikde nenecha a ak by sa chcel pokúsit stačí pobúchat a ide dalej.
Karoseria ma trochu chytený lem p.z. blatníka, ešte totiž nevidel sol-ma povodný lak.


Hodnocení a zkušenosti s autem

MOTOR:
No ten každemu moskviču 1500 neskutočne pridava na chuti, mnohý ani nevedia čo to ich ruské čudo malo pod kapotou- NIE HOCI ČO!!! Je to totiž konštrukčná kopia motora BMW M10B15 (1962-1964) no od rusakov ešte dostal hliníkový blok, motor vo svojej dobe predstavoval technický skvost východného bloku.
Jazdí sa s ním velmi príjemne na svoju dobu ma uspokojivú dynamiku porovnatelnú s autami svojej doby, jeho zvuk je prenikávý a s ničím si ho nepomýlite.
Spotreba je kapitola sama o sebe velmi totiž závisi v akom je stave a ako je nastavený a tiež či ma ruský karburator ( K 126 N) alebo žiguliacky. S rusakom snad na križovatke nechá aj t 603 ale treba vam cisternu tak okolo 10-11l, so žigom síce na dlhe vzdialenosti budete jazdit do 7l- ano moskvič!!!, ale nebude to tak tahat.Ja do toho mojho chystam zastavbu dvoch Dellort podla továrenského špeciálu tak som zvedavý či mi nebude treba ešte jedu cisternu.


P.S. v rubrike či si kupim auto od tohto výrobcu uvedim nie lebo nový sa už nedá kúpit a tie, čo sa vyrabali za ruska už proste neboli tanky ale len autá, už to proste nebol ten pravý moskvič.

PREVODOVKA:
Má zaujímavú kulisu radenia, kedže spiatočka sa radí ako 5-ka a nemá žiadnu poistku- osobne ho velmi nerad davam do rúk kto s ním ešte nikdy nešiel aj ked sedím ako spolujazdec, lebo neni problém spočítat zuby.Sem tam spočíta zuby aj pri bežnom radení ked ho potočim na tých 6500-7000ot, alebo podraďujem- proste niekde sudruzi udelali chybu- km vela nema a neni určite nijak poškodená- znamemu to robý prevodovka čo má 23000 km.

PODVOZOK:
Je to moskvič kto s ním niekedy šiel tak velmi dobre vie aké náročné je ho riadit- pravdu povediac, kto na nom nevyrastol len velmi velmi ťažko si na neho zvykne, na auto s klasickým usporiadaním pohonu má totiž atypické správanie, skutočne lepšie sedí na snehu, k čomu som dospel s bratrancom kedže aj on mal niekedy moskviča a potvrdili nam to aj staré časopisy- Š 130 RS by vedela rozprávat!!!
Čo sa týka správania na asvalte tak sa sprava ako lod na jamách sa celkom príjemne hojda- taký malý Lincol Continental, v zakrutách sa správa trochu zvlášne, na konštrukciu- vzadu perá má prekvapivo čitatelné aj ked dost tažko ovladatelné jazdné vlasnosti- musím si ešte na ne zvyknut bola by velká škoda ho rozbit. V Brezne ho totiž mam už len ja.
Inač velmi dobre ide hore kopcom obzvlášt v tiahlich zákrutách sedí ako pribitý, no netreba zabúdat na zákerný klasický náhon, uplne o inom je to však s kopca.
Čo sa týka odolnosti je skutočne na vysokej urovni, raz som v rychlosti okolo 70 km/h nabehol do poriadnej jamy okrem poriadnej rany ramien o dorazi sa nestalo ničomu nič a s autom až na riadenie ani nezavlnilo- proste je to taký neskutočne pohodlný tank.
Ja na to chystam 8 tlmičov, zdvojený stabilizátor...., proste továrenský podvozok.
Brzdy sú kapitola sama o sebe napriek 4 piestikovým strmenom a kotučom s priemerom 250 mm sa mu až tak velmi spomalovat nechce aj ked je zaujímavé, že vyhriat ich je dost velký problém.
Vdaka tomu a tiež vyššej hmotnosti je s ním radost jazdit po meste v kolonach, ja sa snažím íst tak aby som nemusel zastat ak je to možné- moskvič je už taký, nemá rad neustále zmeny na to proste nebol stavaný, bol stavaný na rozbité polné cesty a do tažkych podmienok- tu mu ich možu závidiet aj všetky moderné suv a ked neveríte tak ste sa ešte v moskviči neviezli.

DIZAJN:
Rusaci vždy chceli ameriku a moskvič sa naňu aj podobá, ku všetkému dostal do vienka ešte aj tzv.čierne okuliare zadných svetiel, symbol výkonných americkych coupé- napr. eleonor zo 60 sekúnd ich má tiež, k tomu mojmu tmavozelenému laku sa to nekutočne hodí,no a samozrejme chróm o ktorý sa treba aj patrične starat a vyhýbat sa soli, povodné kolesá mam vymenené za elektróny BMW 7*14 ET 10 s prevŕtanou roztečou na 5*114,3 a použítím špeciálnych matíc- vyzerá to super aj ked mne išlo skvor o jazdné vlasnosti- dokonca sa mi zdá,že sú aj nepatrne lahšie ako povodné 13-ky.

INTERIER:
Dominuje mu mohutná čierna palubovka, dvojdielne tapacíri dvier- mimoriadne zachovalé, nepoškodené od slnka, či inych vplivou, sedí sa v pohodlných čierných len nepatrne poškodenych sedačkach-teda vodičova(momentalne mam dobové potahy) pozeram sa na trojicu kruhových budíkov v lavom je palivomer, ktorý ako v každom moskviči ukazuje ako chce a čo chce a kedže neni ani kontrolka núdzovéj zásoby je to dost sranda- ešte mi nedošiel ale často to necham padnút k nule a čakám kedy to už zastane, pod ním je ampérmeter, ktorý ma informuje či idem na akumulátor alebo alternátor- pravdu povediac na volnobeh so zapnutými spotrebičmi ide moskvič na bateriu, su tu ešte kontrolka ručnej a smeroviek, stredný je tachometer a v pravom sa hore nachádza merač tlaku oleja v motore, kedže moskvič nemá ani kontrolku oleja(či vlasne ako sa kedy volalo-svetielko pre debilov), pod ním je teplomer, ktory pri vypnutom zapalovaní neklesa na nulu ale ide tesne za najvyšiu cachovanú hodnotu,sú tu ešte kontrolky tlmených a dialkových svetiel, vedla je umiesnený spínač stieračov a v strede je ešte nepoškodený priestor pre radio, nad nim je taky obdlžník-za príplatok(u nas sotva)signalizácia nezapnutých bezpečnostných pasou, no a na horirontalnom povrchu je ešte mriežka pre reproduktor.
Čo sa týka celkového sedenia v moskviči vela miesta nie je, je skvor pre štyroch ako pre piatich, celkovo je vnom asi tolko miesta ako vo felicii, no napriek tomu sa v nom jazdí mimoriadne príjemne aj ked je trochu hlučnejší- ma len štyri stupne.
Taktiež to má obložený čiernym plastom celý batožinový priestor.


No čo dodat na záver, mnohý čo si túto recenciu prečítate tak ste sa v podobnom približovadle už vozili, no dnes sú už prakticky zabudnute a vo svojej dobe sa stávali terčami posmeškou a roznych výmyslov, mna moskvič kedysi doviezol z porodnice a vozil ako maleho chalana, proste aj napriek svojím neduchom si ma získal spad,málo kto si totiž uvedomý, že moskvič dal svetu pravdepodobne prvý prototyp MPV , bol jedinou automobilkou výchdneho bloku ktorá postavila a realne jej fungoval monopost F1 ale strane sa to nejak nepozdávalo, tiež po Pobede m72 moskvič dal svetu druhe suv na svete....
No a dnes mu vlasne nahrava všetko- vyrobyla ho svetová supervelmoc(proste je tak vnímamá v dejinách a nik jej tonikdy nevezme), krajina ktorá už neexistuje- automobilka, režim.
A ešte jedna perlička, napriek tomu,že nemá hodnotu niekolko milionov, ked ide po ceste všetci sa za ním otáčajú, fotia si ho a mnohý ho chcú kúpit a padajú aj dost vysoké sumy.Proste je to už veterán, ktorý kedysi vozil mnohých z nas.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 10


Komentáře uživatelů k recenzi Moskvič 2140

Vložit komentář

pro anonyma

Pozdě!! už se tu recepty na bábovku a jiné pochutiny dávají

13.04.2009 | 22:24:22 | Jerry Reagovat

Vlado !

Hezky napsané. Jen stačilo říct, že pisatel je pitcha. A to prostě mülluju!

13.04.2009 | 21:26:25 |  Reagovat

Láska k autům

Skvělé popsané auto, je vídět, že máš o tohle vozidlo zájem.
Chtělo by to fotku, jelikož věřím, že někteří už ani nevědí jak to vypadá.
Měl by ses spojit s tím Milanem a dát Moskala do perfektního stavu a pak jen objíždět veterán akce.
Jen tak dál!

13.04.2009 | 21:18:31 | AUDI-man Reagovat

tento server už dávno nema spravcu,za chvilu sa tu budú dávať návody,jak upiecť bábovku..............

13.04.2009 | 08:11:24 |  Reagovat

Chválim

Peťko, chválim tvoju recenziu. Cítiť z nej, že ju napísal fachman s láskou k autám. Škoda, že ju kazí fakt otrasný pravopis. Ak môžem, odporúčam ju nabudúce napísať vo Worde, ktorý opraví najväčšie hrubky, potom ju posunúť niekomu, kto ovláda slovenčinu a výsledný produkt skopírovať do formulára.

A ešte jedna pripomienka pre správcu tohoto servra. Ako slovenčina, tak aj čeština má diakritiku. Nechápem, prečo v názve auta nenapíšete Moskvič, ale podsúvate čitateľom anglosaskú transkripciu Moskvitch?!! Neviem ako ostatným čitateľom, ale mne to pripadá ako hlboký úklon smerom na západ.

Tým parafrázujem vtip z čias socializmu o tom, ako sa u nás vnímala perestrojka: Bol to opis tanca zvaného "Perestrojkáčik" , kde je nasledovný postup: "Krok vpred, dva kroky vzad, nesmelý pohľad na západ, hlboká úklona na východ".

Obávam sa, že vy robíte presne to isté, iba ste si zamenili svetové strany.

13.04.2009 | 01:43:33 | Vlado Reagovat

No ten pravopis je otresny...Jinak auticko je ve dnesni dobe dobry veteran, pokud o nej pecujete a starate se.Fakt raritka :-)

10.04.2009 | 11:40:26 | jamieson Reagovat

otáčky

No moskvič v podstate vysokootáčkový je max výkom má pri 5800 ot/min, teoretický obmedzovač, ktorý doporučil výrobca je 6500 ot/min ale časovanie vás pustí aj dalej a odstavuje vas pri okolo 7000 ot/min čo je okolo 90 km/h na druhý prevodový stupen- to potočí bez vačšich problémou aj ked točit dvojku sa opláca tak do 83km/h to potom dobre vezme trojku, motor to prežíva v pohode

10.04.2009 | 09:08:53 | Petko Reagovat

otáčky

Já zírám !!! Moskvič 1500 a točí 7000 otáček? To neumí ani vysokootáčkové maloobjemové motory! To by musel být perfektně vyvážený, jinak by se roztrhal! No fakt zírám !

09.04.2009 | 23:18:34 |  Reagovat

Vúz v záběhu?

Ještě něco, pane kolego - vzhledem ke stavu kilometrů bych řekl, že to auto máte ještě v záběhu. Tak opatrně, jen tak lechtat! Já jsem toto vozidlo vyřadil po 180 tis. km, což na tehdejší dobu bylo velice moc. V té době motor ještě disponoval slušným výkonem při spotřebě kolem 8l / 100 km, benzín Super 98 oktanů. Inu, velký rudý bratr občas omylem také něco udělal pořádně. Pravda, podvozek se ke konci začal mírně rozpadat, ale to bylo spíš tím, že tenkrát se socialistická auta udržovala socialistickým způsobem - náhradní díly moc nebyly, peníze také ne, tak se to flikovalo, jak se dalo (strana a vláda to dělaly podobně).

09.04.2009 | 19:36:15 | Milan Reagovat

Pohodlný dravec

Také jsem míval tento vůz. Pokud jej člověk krmil tím, čím se krmit měl (Ba-98 Super), tak tohle jedenáctimetrákové vozítko mělo docela blízko k dragsteru (v tehdejší době). Hlavně to chtělo nenechat otáčky spadnout pod 2800 n/min. Mělo to motor s kompresí 10:1, chromvanadiové vložky, chromované kroužky, bytelnou 5x uloženou kliku a membránovou spojku z bavoráka, no prostě paráda. Kdo to začal krmit speciálem (Ba-95), spolehlivě propálil písty, motor se mohl umlátit. Ale i tací moulové se našli. Páni esenbé mi kdysi naměřili radarem 159 km/h (nepříjemný, drahý způsob měření, nicméně plyn ještě zdaleka nebyl nadoraz).
Trochu se divím komentovanému nižšímu účinku brzd. S originálními destičkami, zánovními kotouči, plně funkčním posilovačem a koly obutými v barumkách 165R75/13 měl člověk při prudším sešlápnutí brzd pocit, že se auto chystá udělat stojku (nepřipoutaní spolujezdci vystoupili předním oknem a pokračovali pěšmo dále). Pokud za vámi v té době jela nějaká škodovka, tak jste si ji odvezli v kufru. Přední brzdy totiž byly shodné s brzdami pro novější kulatý model mnohem těžší Volhy GAZ24.
Pokud si vzpomínám, tak doporučené rychlosti pro řazení převodových stupňů byly následující:
z I. na II. - 35 až 60 km/h,
z II. na III. - 55 až 90 km/h,
z III. na IV. - 85 až 135 km/h (nevím, co by to dělalo, kdyby to mělo pětku, křídla se sériově nemontovala).
Vypočtená teoretická max. rychlost zpátečky podle otáček motoru: 68 km/h (vhodné pro kaskadéry a kamikaze).
V každém případě tohle auto dělalo ve své době divy, mělo sice "dlouhou", vzhledem k výkonu motoru však velmi dobře odstupňovanou převodovku. Vzpomínám si, jak mátl kabátek shodný s lenivou verzí M2138 (1360 ccm). Oblíbeným vtípkem některých majitelů (mým také) bývalo v kopci si za sebe nechat najet opentlenou stodvacítku škodovku s vyladěným burácejícím výfukem, pak pořádně sešlápnout plyn a v zrcátku sledovat v dáli mizející tečku.
Slabinou těchto vozů byla korodující karosérie, a to i přesto, že byly používány kvalitní jugoslávské laky vyráběné ve švýcarské licenci. Navíc jsem měl možnost vidět tento vůz v provedení pro ruský trh - to bylo zcela jiné auto s odbytým dílenským zpracováním (pro evropský trh platil opak).
Pokud jsem dobře informován, tak tento vůz se vyráběl souběžně v AZLK Moskva (kdysi předtím MZMA) a v Záporoží na Ukrajině. Licenční výroba pak běžela kdesi v Bulharsku až do začátku 90. let. V té době se však již jednalo o přežitý automobil, Rusové jej dávno předtím nahradili nepříliš úspěšným typem M2141.
Ještě nakonec rarita - pro ruský trh byl vyvinut typ 2140D, což nebyl diesel, ale vůz s motorem 1500 ccm upraveným na kolchozní benzín 72 oktanů, jeho výkon byl snížen na nějakých 56 HP. Otázkou byl smysl takového řešení - důvodem mohla být smrtelná agónie komunistického hospodářského systému (či spíše nesystému) a s tím související nedostatek všeho.

09.04.2009 | 18:27:34 | Milan Reagovat

moskač

No ja som tú receznizu bral ako na moje auto, je treba uviest, že po tom čo som sa rozpraval s mnohými bývalími majitelmi moskvičov z okolia tak som dospel k zaveru, že asi tak 25% vyrobených moskvičov malo množstvo technických porúch ako keby rusaci odložili poškodené diely a z nich potom poskladali auto, poznam tu chlapíka ktorý mal 3 moskviče v dvoch sa vozil ako vy na wartase ale ten tretí bol podobný ako váš, dokopy sme mali v rodine 4 moskviče ale ani jeden nevykazoval nejaku nadmernú poruchovost, zvyčajne odyšli len brzdove valčeky a čapy naprav, no a diferencial a ako sa na rusáka patrí tak občas sa bolo treba kus povrtat v elektrike, no za celé roky sa menil len raz ampermeter.
Kto má zaujem o fotky nech mi pošle mail nech viem kam to odoslat.

09.04.2009 | 13:09:39 | Petko Reagovat

Honza

Pravda, některé z nás vozil. Konkrétně naši rodinu vozil půl roku, než jsme ho pro nespočet závad v záruce vrátili a vzali si místo něj Wartburga. Ten nás vozil 22 roků naprosto bez závad a ještě po prodeji novému majiteli sloužil.

09.04.2009 | 12:29:43 | Standa Reagovat

recenze

To je dobre ze se jeste najdou lidi, kteri maji cas a chut se temhle starym autum venovat. Skoda ze tu neni fotka!

09.04.2009 | 10:40:37 | Honza Reagovat