Recenze Peugeot 308 SW
“Velké auto s originálním designem”

Autor recenze: Rexistens (24 let) všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2008 Typ motoru:1.6 VTi 12k Stav km při koupi:0 km Stav km nyní:3 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:nový Jak dlouho auto používáte? 4 měsíce Průměrná spotřeba: 10 l/100 km Vloženo: 1. 5. 2009

Hodnocení inzerátu: 4 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.8

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

9
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

7
 

Náhradní díly

9
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Škoda 120 Škoda Forman Škoda Felicia Combi

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Zatím nic, a snad to tak i zůstane!


Hodnocení a zkušenosti s autem

Peugeot 308 SW koupili rodiče během lednové akce Peugeotu, kdy byla cena snížena o 105 tisíc Kč. Celková cena vozu ve výbavě Comfort Pack (manuální klimatizace, CD/MP3 rádio, 4x airback, barva + tažné zařízení) tedy byla 403 000 Kč.

Otec chtěl původně koupit Kii Cee‘d, ale snížení ceny Peugeotu 308 na úroveň ceny Cee‘du v kombinaci s pověstmi obou značek rozhodlo přiklonit se na stranu evropské automobilky.

Peugeot 308 SW se dle mého názoru designově velmi povedl. Přední maska vozu s logem výrobce a lehce přečuhujícím „nosem“ v kombinaci s hluboko zapuštěnými předními světlomety působí velmi dravě a sportovně.

Velmi zajímavě je pak řešena zadní část vozů. Vypouklé zadní okno a světlomety zasahující hluboko do karoserie jsou netradičním prvkem a zcela se vymykají stylu, který v současnosti preferuje většina automobilek. Jistě – každému se líbit nemusí, ale větší míra originality dává 308 body navíc (alespoň u mne).

Vzhled a zpracování interiéru je zdařilé. Je přehledný, nikde nic nepřekáží ani neschází. Jako dobré řešení se mi jeví ovládání rádia speciální multifunkční páčkou pod volantem – přijde mi to jako lepší možnost ovládání než knoflíky na volantu, ale je to spíše o zvyku a vkusu každého řidiče. Sedačky jsou pohodlné, dobře tvarované se spoustou místa na nohy.

Jeden z důvodů výběru vozu byl i opravdu velký zavazadlový prostor, který je dobře přístupný. Jedna z věcí, která mi ale přijde lehce nedomyšlená, je odkládací prostor v kufru (pro lékárničku a nějaké další drobnosti) hned za sedačkami, jehož kryt nedrží otevřený a celkově do něho něco uložit či naopak vzít si je poměrně složité gymnastické cvičení (pro nás, kteří máme v průměru 176 cm na výšku).
Motor 1.6VTi 120k, který máme, je myslím tak ideální základ pro tento kombík vážící skoro 1 a půl tuny. Zatím je v záběhu, což se obrací na vyšší spotřebě (kombinovaná průměrně 10 litrů na 100 km). Tabulkových 7.1 l/100 km bude ale myslím nereálné vůbec někdy dosáhnout.
Jízdní vlastnosti jsou dobré, motor táhne dobře a předjíždění není ani do kopce žádný problém (na rozdíl od naší dřívější Felicie). Dobrému požitku z jízdy přispívá i skvělé odhlučnění interiéru, ve kterém nejde motor skoro vůbec slyšet.
Taková třešinka na dortu je pak posilovač řízení, se kterým jsem přišel do kontaktu poprvé. Po počátečním nezvyku si to teď už bez něj ani nedokážu představit.


Myslím, že koupě Peugeotu 308 SW byla dobrá volba. Zvlášť po přechodu z auta, jako je Felicie, si člověk připadá jako v limuzíně.

Mezi přednosti vozu, jak jsem ho zatím měl možnost poznat, bych zařadil:
- Vzhled
- Jízdní vlastnosti
- Výhled z vozu
- Zpracování
- Místo na nohy a celkovou vnitřní prostornost vozu
- Velikost zavazadlového prostoru
- Pohodlné sedáky
- Úložné prostory

Nedostatky :
- Jen dvouletá záruka na vůz.
- Velmi slabé osvětlení při couvání (většinou dosvětluji zapnutím zadních mlhovek).
- při koupi mimo akci je cena velmi vysoká.

Teď ryze subjektivní pocity nedostatků:
- Málo hustou síť autorizovaných servisů
- U zpětného zrcátka na předním skle je takový černý „polep“, který mne neustále mate, že něco vezu na střeše
- Nejdou zvednou přední stěrače, takže se na můj vkus se špatně čistí přední sklo
- Schránka na brýle, do která se žádné normální brýle nevejdou


Je pravda, že zatím máme najeto jen okolo 3 000 Km, takže se vše ještě ukáže. Ale snad jen to dobré.

Děkuji za pozornost!

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 4


Komentáře uživatelů k recenzi Peugeot 308

Vložit komentář

Rezavění

K těm rezavým tečkám. Sice jsem to neviděl, ale podle popisu bych to tipoval na zbytky z brzdových destiček. Teda aspoň u mé starší Fábie jsem to taky objevil a byl naštvaný, že to rezne, ale v servise mi řekli, že je to z brzd a jde to vyčistit - bohužel už neřekli čím.....

22.12.2010 | 18:02:45 |  Reagovat

odratá farba

Na Peugeote 308SW 1.6HDI mám za 8 mesiacov najazdených 40.000km. Vozba je pohodlná, úsporná (do 5.0L/100km), ako zápor hodnotím slabučký 66kW motor. Od novoty niečo puká v prednom stĺpiku, po pár mesiacoch používania popraskala tesniaca guma na 5tych dverách, ošúchala sa farba v dĺžke cca 4cm na podbehoch asi 5 cm od predného stĺpika, kde dosadajú dvere. Je to pravdepodobne spôsobené tvrdosťou gumových materiálov a vybráciami, alebo trením pri otváraní a zatváraní. Niečo podobné som nedávno objavil aj na zadných dverách, ale nie na podbehoch, ale v strede v mieste nad zámkom, je tam opäť použítá tvrdšia guma. Myslím, že takéto závady by sa na 8 mesačnom aute nemali objavovať.

11.09.2009 | 10:38:41 | Ernest Reagovat

Stierace

Stierace sa daju zdvihnut, len musis po vypnuti zapalovania potlacit packu stieracov-hore alebo dole a ony ti ostanu v polohe od seba na skle, kde sa budu dat nadvihnut.

06.07.2009 | 16:50:06 | Maro Reagovat

pre Amalona

To čo opisujete by som ja išiel okamžite reklamovať!
Takéto srandičky sa nemajú na aute čo objavovať.
Pokiaľ mám skúsenosť tak ani staršie peugeoty nejak
extra nehrdzaveli. Na 308-čke to nemá čo robiť.

27.06.2009 | 01:11:38 | peugeotista Reagovat

Problem s lakem

taky mam tohle auto, ale lak teda nic moc. mam mo nejak od prosince a aa par mistech karoserie (dvere ridice, na¨d prednim kolem) se udelaly jako takove rezave kolecka (prumer max milimetr, ale na tomhle miste to nemuze byt od odrazenych kaminku, nehlede k tomu, ze se mi podarilo trosicku odrit o dvere garaze pred siv jak 2 mesicema a tam to nerezne, tak je mi divne aby rezlo neco jen tak od kaminku ) maji takovy nadech jako kdyz rezne plech a kolem jsou takove "fleky od oleje" - nevim jak to lip popsat. Je tohle duvod k reklamaci?

12.06.2009 | 17:43:26 | Amalon Reagovat

Dobrý den, přední stěrače nazvednete teprve po té co po vypnutí klíčku je zapnete - ramena se přesunou do polohy nad sklem a pak je můžete nazvednout.

23.05.2009 | 09:59:00 |  Reagovat

Blahoželám ku kúpe! Peugeoty sú velmi sympatické
a hlavne pohodlné. Tiež mám 308-ku a až na to odkladacie púzdro na okuliare je super.
Prajem veľa šťastných kilometrov!

18.05.2009 | 13:12:29 |  Reagovat