Osobní
Terénní
X
Lancia
V provozu od - do: Cena vozidla od - do: Upřesnění modelu (např. TDI): Stav tachometru: Karoserie: Palivo: Počet dveří, počet sedadel: Výkon motoru od - do: Objem motoru od - do:






+ Výbava vozidla
+ Rozšířené parametry


Nebyla nalezena žádná vozidla odpovídající Vašemu výběru.

Lancia - historie značky auta

Lancia je italský výrobce automobilů. Firmu založil v roce 1906 Vincenzo Lancia. V roce 1969 se stala značka Lancia součástí Fiat Group. Vozy Lancia jsou prezentovány jako luxusnější verze modelů Fiat, ze kterých vycházejí. Lancia se věnuje také motorsportu, zejména rallye.
Italská automobilka Lancia byla založena v Turíně roku 1906. U jejího zrodu stál italský automobilový závodník a konstruktér Vincenzo Lancia (1881 - 1937). Na vzniku se též podílel jeho přítel, též bývalý testovací jezdec Claudio Fogolin. V roce 1969 ji převzal koncern Fiat Group. Až do roku 1975 Lancia vyráběla kromě osobních aut také nákladní a užitková vozidla, autobusy, trolejbusy a vozidla pro armádu. V Dnešní době Lancia vyrábí jen osobní vozy, které představují luxusní alternativu k nabízeným modelům Fiatu.
První vůz z automobilky Lancia nesl označení "tipo 51" nebo 12 HP. Později, když Lancia zavedla označování svých modelů písmeny řecké abecedy se tento model označoval jako Alfa. Tento automobil měl malý čtyřválcový motor s výkonem 58 koňských sil. Prototyp spatřil světlo světa v roce 1907, o rok později už se dodával zákazníkům.
Lancia se proslavila řadou inovací. Například již v roce 1913 byl představen první vůz (Lancia These), který měl zakomponován kompletní elektrický systém. V roce 1918 si Lancia nechala patentovat prototypy vidlicového motoru s osmi válci svírajícími úhel 45 stupňů a také prototyp sevřeného vidlicového motoru s dvanácti válci svírajícími úhel pouhých 22 stupňů. Toto uspořádání se pro vozy Lancia stalo typickým na mnoho dalších let. Posledním vozem, který takto provedené motory obsahoval, byl model Fulba kupé 3 v roce 1973.
Lancia - historie značky auta (dokončení článku)  »