Recenze Daihatsu Terios 4x4
“Dobré auto s kvalitním pohonem 4x4 za rozumný peníz.”

Autor recenze: Alda (29 let) všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2001 Typ motoru:1.3 Stav km při koupi:75 000 km Stav km nyní:120 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 3 roky Průměrná spotřeba: 7-11 l/100 km Vloženo: 11. 8. 2007

Hodnocení inzerátu: 72 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.2

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

7
 

Komfort

7
 

Provozní náklady

10
 

Náhradní díly

7
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Nissan Micra

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Ne, pouze při cca 115 tis. km výměna žárovky na SPZ :)


Hodnocení a zkušenosti s autem

S autem jsem už něco najezdil, takže myslím, že mohu hodnotit. Je to menší terénní auto( cca 4 m ), takže žádný luxus, ale na druhou stranu mi to vrací svojí extrémní spolehlivostí. Čepy, silentbloky, kotouče, destičky vše je pořád originál a zdá se, že ještě dlouho bude, např. destičky mají ještě cca 5mm. Faktem je, že nejezdím brzda plyn, ale že bych cíleně šetřil brzdy taky říct nemohu.

Terios má stálý pohon všech kol se třemi diferenciály s visco spojkou, přední je volný, mezinápravový s uzávěrkou a zadní samosvorný, takže auto mě u nás v Beskydech odveze kamkoliv. Spotřeba se pohybuje od 7-11 l. Auto je celkem vysoké a úzké, takže ve vyšších rychlostech je potřeba dávat pozor, pohodlí si člověk užije max. do rychlosti 120 km/h. Extrémě krátký první převodový stupeň nahrazuje redukci a na kola posílá opravdu velký točivý moment, takže když je potřeba jet opravdu pomalu v terénu, na jedničku není problém, stejně tak, jako tahání vozíku nebo auta na sněhu, auto na zimních gumách nezahrabe. Zadní náprava je tuhá, odpadá starost o další poloosy, manžety atd. při jízdě po horších cestách. Motor má velmi krátké zpřevodování, takže do rychlosti 80 km je auto svižné, má perfektní odezvu na plynový pedál a velmi dobré řízení. Auto se vyrábí od r. 1997 a už v té době mělo zapalovací cívky.

Interiér je velmi nudný, je to klasický japonec, vše je ale na správném místě. Šedé plasty asi oko nepotěší, musím ovšem říct že jsou extrémě odolné proti poškrábání a otěru, velmi lehce udržovatelné a jako nové. Co se mi velmi líbí, to jsou perfektní a neúnavné kolébkové vypínače, které snad přežijí i celé auto, jeden ovšem stojí přes 1000 kč, což není zrovna málo, ale jsou opravdu perfektní a v autech se takové nevidí. Velmi odolné je čalounění, které je navíc na zip a dá se vyprat. Zadní sedadla se dají sklopit a vznikne rovina, navíc zadní opěradla jsou polohovatelná a lze vytvořit v kombinaci s předními sedadly lůžkovou úpravu.

Celkově hodnotím tohle auto mechanicky velmi odolné, například po čase rozviklané zadní dveře od kufru u toyoty RAV díky těžké rezervě, tak tohle se u daihatsu nekoná. Odolnost vůči korozi je velmi dobrá, zatím se zvenčí nic neobjevilo a dutiny mám vystříkané voskem. Auto je zvenčí oplastované, tudíž bez oděrek z běžného provozu. Terios má ocelový kryt podvozku, který chrání nejen motor, ale i převodovku viscospojku atd, které jsou suché a bez náznaku úniku oleje. Podvozek je pevný, neco vydrží, má trojúhelníkové ramena, na kterých se dají vyměnit gumy samostatně a jeden příčný stabilizátor. Žádné kosti a tudíž peníze navíc. O zadní nápravu se starat prakticky nemusíte. S náhradními díly si lámat hlavu nemusím, jsou k dostání všechny do šroubku, ale ještě jsem kromě filtrů, klíňáků a svíček žádné nepotřeboval.

Nelíbí se mi vyšší hlučnost a nervóznější chování na horších cestách a fádnost interiéru, jízdní vlastnosti na nekvalitních asfaltkách, šířka auta a odhlučnění mohlo být lepší.

Spokojený jsem hlavně se spolehlivostí a odolností. Doufám, že bude ještě dlouho brázdit Beskydy.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 72


Komentáře uživatelů k recenzi Daihatsu Terios

Vložit komentář

Vicospojka?

Pokud má auto trvalý pohon s mezinápravovým diferenciálem, k čemu je tam viskózní spojka která byla např. u starých volkswagenů?

31.05.2018 | 20:40:33 | Miro  | 37.221.250.* Reagovat

pneumatiky

Podle manuálu přeloženého z angličtiny se foukají na 1,8 bar.

03.10.2017 | 15:11:50 | Zdeněk  | 37.188.160.* Reagovat

Pneumatiky

Na kolko atmosfer sa fukaju gumy na DAIHATSU TERIOS 4x4

19.04.2015 | 12:34:42 | Majitel DAIHATSU  | 62.197.243.* Reagovat

nahradne diely

Zdravim, viete mi dat tip kde zohnat naradne diely do Daihatsu Terios.

03.10.2007 | 19:54:36 | Octopussy Reagovat