Recenze Kia Sportage EX
“Auto pro radost.”

Autor recenze: Stepan (31 let),
Ústecký kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2005 Typ motoru:2.0 CRDi Stav km při koupi:0 km Stav km nyní:14 500 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:nový Jak dlouho auto používáte? 1 rok Průměrná spotřeba: 9-10 l/100 km Vloženo: 10. 11. 2006

Hodnocení inzerátu: 10 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.8

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

8
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

7
 

Náhradní díly

10
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Škoda Octavia 1.9 TDi Combi

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Bez poruch.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Dílenské zpracování vozu bylo příjemným překvapením. Plasty v interiéru jsou sice tvrdé, ale po roce poskakování po rozmlácených cestách nikde nic nevrže ani neskřípne. Líbí se mi aut. vypínání světel a „inteligentní“ stěrače (při zastavení na křižovatce zpomalí rychlost stírání).
Přestože Sportage nemá originální rádio, disponuje celkem kvalitními reproduktory.

Jízdní vlastnosti jsou nezáludné, převládá pocit robustnosti a bezpečnosti. Vyšší posaz je příjemná věc, dává Vám dobrý rozhled důležitý pro předjíždění. Auto je dost těžké a původní motor CRDi 83kW ve spojení s 5st. převodovkou s ním má plno práce. Řešil jsem to hned od počátku čipem a pomohlo to. V poměrně úzkém rozsahu otáček 2000-4000 ot./min tak nyní nabízí motor slušnou dynamiku. Novější motor CRDi 103kW se 6st. převodovkou je však úplně jiná káva a navíc táhne krásně odspodu.

Kdo je zvyklý na 5-6 litrovou spotřebu tradičních TDI bude asi trochu v šoku. Těžký vůz, široké pneu a vysoká stavba si prostě vezmou své. Dostat se na okreskách při normální jízdě pod 8l chce opravdu sebezapření. Ve městě běžně 9-10l (v zimě při studených startech 12l). Na dálnici do 140km/hod 9-10l, při rychlejší jízdě 160-180km/hod 12l/100km i víc. Já jezdím většinou po městě a na krátké vzdálenosti dlouhodobě mezi 9-10l nafty.

Samostatnou kapitolou jsou zimní radovánky. Bydlím v kopcovité oblasti a jízdu na sněhu a ledu si prostě užívám. Systém připojování zadních kol funguje rychle a naprosto spolehlivě. Navíc vyšší světlá výška umožňuje bezproblémové parkování tam, kde to s normálními auty není vůbec možné. Prostě vypnete protiprokluz a jedete. Podmínkou je samozřejmě kvalitní zimní pneu.

Auto bych vřele doporučil každému, kdo nenajezdí ročně desítky tisíc kilometrů pouze po suchých silnicích.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 10


Komentáře uživatelů k recenzi Kia Sportage

Vložit komentář

Sportage-komentář

Je milým překvapením konstatování autora o kvalitě zpracování interiéru, konkrétně absenci vrzání plastů na nerovnostech i v zimě za mrazu, nevidí se to často.
Autor hodnotí především spotřebu Sportage se starším motorem 83KW a udává průměr někde kolem 10 litrů nafty, přičemž výkon v základu nedostatečný řešil čipem. Zastvím se u prvního příspěvku,jehož autor vlastní motorizaci 2,0 103KW s průměrem kolem 7litrů nafty. Vlastním rovněž 4x4 s motorem od VW 2,0 CRD 103KW, 6st. převod, 320Nm/2500ot, tedy přibližně stejných parametrů. Oba vozy jsou přibližně stejně těžké, se srovnatelným valivým i aerodynam.odporem. Spotřeba se pohybuje v průměru do 7litrů,nejnižší je 6,5 při stabilní rychlosti na dálnici kolem 120km/hod, nejvyšší 7,5 v zimě po městě. Výkon hodnotím jako zcela dostatečný.Jedná se o starší systém PD, ale v reálu žádný rozdíl oproti CR není cítět. Velmi příjemná je 6-tka-hodně spoří PHM a její využití je překvapivě vysoké. Motor jevelmi pružný,po zahřátí výrazně ztichne, takže určitě neruší ani ve vyšší rychlosti,předjíždění a tah do kopce jdou jedna radost. Systém pohonu 4x4 není autorem přesně popsán, hlavně co do výbavy vozu uzavěrem mezinápravového diferenciálu ,ale autor si nestěžuje. Konec konců Sportage není určena pro pravý terén ale pro nekvalitní vozovku a zhoršené adhezní podmínky, a na to určitě dostatčuje. Přeji autorovi , aby jej Sportage nezlobila a dlouho spolehlivě sloužila. Právě spolehlivost nebyla nejsilnější stránkou těchto aut, i na stránkách autorecenzí jsou různá hodnocení tohoto vozu.

04.09.2008 | 19:15:58 | Žížala Reagovat

spotřeba

V dubnu letošního roku jsem koupil Sportage 2.0 CRDI 103 KW, k dnešnímu dni mám najeto víc jak 27000 km a průměrná spotřeba je nějakých 7,0- 7,2 l/100 km. Nepatřím k brzdám provozu a někdy tahám i těžký přívěs (cca 1,5t.) Zatím jediný slabší článek na autě mi přijde spojka (v případě přívěsu) , jinak zatím OK.

04.09.2008 | 18:20:56 | Petan Reagovat