Recenze Toyota Previa GL
“užitečné a bezproblémové auto”

Autor recenze: Hujerwagen (52 let),
Kraj Vysočina
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1991 Typ motoru:2,4 Stav km při koupi:285 000 km Stav km nyní:287 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 2 měsíce Průměrná spotřeba: 9-12 l/100 km Vloženo: 31. 8. 2010

Hodnocení inzerátu: 25 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.8

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

10
 

Komfort

7
 

Provozní náklady

8
 

Náhradní díly

9
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Rover 416 Peugeot 205 Peugeot 505 Citroën CX kombi,Peugeot Partner Fiat Punto Škoda Felicia i Favorit Wartburg Fiat Polski Espace Quadra ..

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

O poruchách bych zatím nemluvil, protože mám auto velmi krátce a mohu tedy posoudit jen to, co jsem musel řešit po koupi. Nebylo toho odtatně mnoho: preventivně vyměnit oil, dotáhnout plochý řemínek , kterým je poháněno příslušenství ( altík a posilovač) a vyměnit zadní tlumiče (jeden zadní byl uražený). Když vezmete, že to auto má najeto 285000 km a předchozí majitelé ho patrně týrali jako psa, tak to není špatný výsledek.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Přiznám se, že už jsem na tomto serveru dlouho nebyl a tak mne překvapil styl nyní přidávaných recenzí. Někdy před deseti lety sem přispívali lidé, kteří si s autem, které recenzovali , nejdřív něco najezdili a pak o tom ostatním sdělili to podstatné. Nyní je to, zdá se , jinak. V podstatě zde žádný popis není. Majitel jen napíše, co koupil, potupí nevybíravými slovy ostatní značky ( chrochtávie, italský šroty, bramboráky atd) a pak si s vyznavači potupených vozů vyměňuje impertinence do ztracena. Připadá mi to jako ztracený čas.
No nic, vrátím se k Previi. Moc se o ní na netu nedočtete. Já po tomhle autě pokukoval asi deset let, ale drželo si bohužel cenu moc vysoko, inu Toyota. Až poslední rok se ,zaplaťpámbůh pro obyčejné lidi, ceny ojetin zřítily na úroveň většího nákupu v Kauflandu a tak si člověk může občas dopřát i nějakou tu zajímavost pro radost. A že jí v tomhle případě je hodně! Do rukou se mi totiž dostal nějaký zajímavý model z roku 91, který je sice GL ( údajně vyšší výbava), avšak kromě el. oken totální holina, bez ledničky a klimy, ale s 8mi místy v techničáku, tedy mikrobus s tažným na 1600 kg. Co to znamená pro naši vodáckou partu nemusím snad ani dodávat.. je jasné, že všechy systémy fungují , okna jezdí, velký šíbr nepropouští a motor táhne jako šílený. Dcera si na poslední sedadla hned nastěhovala plyšáky a pokřtila Previi jménem Sněhurka ( je bílá ). Dodávám, že žena má pro změnu červený Peugeot 205 v automatu, který se zase jmenuje Karkulka.... inu děti.
Jízdní dojmy jsou zatím následující: auto je velké a prostorné, když se chci v sedadle o rozměrech ušáku protáhnout, nic mi nebrání. Po voze se lze s trochou nadsázky procházet i za jízdy a je z něj proti malým autům super přehled, což má na posouzení situace na silnici dost podstatný význam. Všechny ovládací prvky jsou jednoduché, logické a po ruce, jen si je třeba zvyknout na ručku vlevo od sedadla.
Motor je umístěn pod podlahou mezi řidičem a spolujezdcem a tak má Previa jízdní vlastnosti motokáry a to si nedělám legraci a už se těším na zimu.
Navzdory tomu,že auto má už občanku, startuje na cvrnknutí a motor má tak tichý volnoběh, že jsem po začátku musel pořád koukat na otáčkoměr, abych zjistil, jak na tom jsem. Nevím, jestli se to nepříčí nějakým přírodním zákonům,ale zdá se, že výfuk je ještě původní, nebo Němci ( vozidlo je z Deutschlandu) montují originální náhradní díly........ Co se týče spotřeby, tak mohu posloužit jen údaji ze srpna, tudíž žádné extrémní teploty a zimní gumy a spotřeba je necelých 9 litrů, takže na zimu počítám tak s dvanácti a to je, vzhledem k užitkovosti vozu, řekl bych bratelné. Dokonce se mi to zdá rozumější, než utrácet nesmysly za 1,9 common rail, rok se kochat spotřebou o 1,5 litru menší a pak vypláznout padesát litrů za nové vstřiky. Motor 2,4 multistřík a rozvod řetězem je prostě sázka na jistotu. Podvozek nemá slabá místa, všechno je bytelné a nejsou zde poddimenzované díly , ekonomicky převzaté z osobních aut menších rozměrů a váhy, které tak trpí v evropských VANech, ani tuhá zadní náprava, jako ve VANech amerických.
Závěr: jestli chcete získat za rozumný peníz ( v tomto případě i s ekodaní a přihlášením 35 000,-) dobře udělané a hlavně užitečné auto ( mimoto je , alespoň pro nás , krásné, i když má nějaké ty šrámy):o), nebojte se do Previe I. generace jít. Nechte si nějaké peníze stranou pro případ nutných investic, ale jestli minulý majitel nekašlal na údržbu, třeba je nakonec budete moci utratit za jen za benzín a za rozdíl mezi Previí a Multivanem si dopřát cestu kolem evropy. Pokud si tuhle vysloveně pochvalnou recenzi přečte i nějaký majitel Previe, nechť se mi z kolegiality ozve, informací není nikdy dost a předem díky....

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 25


Komentáře uživatelů k recenzi Toyota Previa

Vložit komentář

previa

Měli jsme Previi 4 roky a byl to náš miláček :) Děti na ní stále vzpomínají a já uroním slzu pokaždé, když montuju střešní nosič na malou Mazdu5. Bohužel nám odešel vstřikovací ventil těsně po té, co jsme se odstěhovali do Bosny a Herzegoviny. A tady je to neznámý model, všechno se sáhodlouze objednává a my jsme potřebovali pojízdné auto hned. Nicméně naše rozhodnutí Toyotu vyměnit bylo asi unáhlené - teď máme novější a menší Mazdu s filtrem pevných částic - kdo zná ten rozumí :( Dneska bych Previi neměnila ani za nic! :)

26.04.2014 | 22:08:01 | lenka  | 92.36.128.* Reagovat

previa

Mam 4WD, r.v. ´95 + LPG. Auto si dopraje ten, kto ma rad nieco ine.
Auto mam 2 roky, ma 300 000 km, z toho ja som spravil necelych 100 000 km.
V zime super, ale aj jazda na suchu je skvela vdaka vyvazeniu a pohonu 4x4.
Je vyhodou kupit servisovane auto. ja robim servis podla rozpisu toyoty do teraz a ziadny vacsi problem sa nevyskytol.
Praskla zadna pruzina po peretazeni a pyta si i nove predne tlmice - hold nase cesty.
Ale dobry spolocnych na dovolenky, aj ked chcete prenocovat v aute - a nie sam :)

11.04.2012 | 11:51:39 | jose  | 178.143.209.* Reagovat

RE: previa

Zdravim, mam uplne stejnou Previi 4WD r.v.1995 a shanim nove zadni pruziny (obe praskle). Na ceskych eshopech nemuzu tento dil sehnat(samozrejme neoriginalni), k dostani je jen pro dvojkolky. Pisete o stejnem problemu, tak jsem se chtel zeptat, kde jste pruziny na 4kolku sehnal. Dekuji za odpoved i na email jarasmola@gmail.com !

17.12.2012 | 21:14:27 | Jaroslav  | 37.188.237.* Reagovat

Než se začnu hloupě ptát, poprosím pana Googla.

autodily.mjauto.cz/toyota/previa-tcr1_-2_/2-4-4wd_97/pruzina-perovani.html

18.12.2012 | 08:27:43 |   | 188.175.53.* Reagovat

Previa

Máme Toyotu Previi z roku 1997 s najetými 300.000km a až na pár kvetoucích míst je to super auto. Výborný výhled, dobré jízdní vlastnosti a vevnitř je mnohem více místa než to vypadá zvenku. Celkově jsme spokojeni samozřejmě spotřeba je vyšší cca. 10 litrů, ale s dieselem by jezdila stejně tak kolem 8-9, ale zase by měla váhy vzduchu, vstřikovače, turba....což jsou díly, za které se dají utratit desetitisíce. Na ty km je to dobeé auto. samozřejmě na sportovní jízdu zapomeňte, což mi trochu chybí(měl jsem Mondeo), ale s tím se budu muset smířit.

19.09.2011 | 09:14:28 | Jirka  | 88.103.184.* Reagovat

previa

Mám previi r.v. 1993, 4x4 v automatu a podvozek ještě původní, co dodat jsem spokojen. Vše funguje a nemám větší problémi. (najeto 300000 km) Jinak dělám v toyotě tak vym o čem mluvim.

24.01.2011 | 15:57:46 | beplus Reagovat

RE: previa

My máme Previi r.v.1993, 4x4 kombinace plyn-benzin. Vcelku bezprolémové auto sem tam nějaká oprava, ale teď nás zlobí bouchla nám váha vzduchu i s hadicí. Nevíte někdo kde sehnat levné díly? Originál bude asi ranec.Díky za každou radu.

22.10.2011 | 23:40:02 | Kamil  | 193.19.179.* Reagovat

Previa

Dobrý den, já neříkám že je Previa špatné auto, ale chtěl jsem říct že mě oslovilo nejméně z té škály aut co jsme měli.
Výhled dopředu je sice velmi dobrý, zato dozadu mizerný - přes sedačky. Výhody oproti R. Espace: - větší prostornost
- zadní náhon
Nevýhody oproti R. Espace: - vyšší spotřeba
- horší výhled

18.11.2010 | 10:07:59 | Zdenál Reagovat

Pěkný den přeji,-Previi prvni generace mam třetim rokem.nejprve 1994-hola-po roce brutalnich jizd,žádný problem.
pote 1996,v plne palbě,klima coolbox,střešni okna.atd. u teto par oprav ,spojka výfuk. jinak vše bez problemu,až na spotřebu:-).během let mi pod rukama prošlo xxaut.jak soukrome,tak služebni.určitě by mě nenapadlo srovnavat ji s renclem a určitě ne s feldou. definice-spolehlive,pohodlne,dražší provoz ale ten rozhled a jizdni vlastnosti za to stoji.

20.10.2010 | 15:26:07 | inzic Reagovat

Oprava

Oprava: "tento vůz HODNOTÍM a ne vlastním vesměs kladně.

03.09.2010 | 12:01:35 | Zdenál Reagovat

Previa

Dobrý den, taky jsme kdysi vlastnili tento vůz, musím říct že už jsme vlastnili i lepší vozidla.Previi vlastním sice vesměs kladně, ale z našich dosavadních aut mě oslovilo asi nejméně (měli jsme Polski Fiat 125p, Opel Omega caravan, Previa, Renault Espace, Škoda Felicia).
Na previi hodnotím kladně: prostornost (jak někteří básní o Renaultu Espace, tak Previa je ještě prostornější), dobrý motor, zadní náhon.
Jako negativa uvedu špatný výhled dozadu, vysokou spotřebu (11l/100 km) a silné zahrívání interiéru vzadu (horší cirkulace vzduchu).
Jestli chcete, tak si mžete přečíst moji recenzi na Polski Fiat 125p, protože jste tento vz taky vlastnil.

03.09.2010 | 11:50:30 | Zdenál Reagovat