Osobní
Terénní
X
Toyota
Land Cruiser
X
V provozu od - do: Cena vozidla od - do: Upřesnění modelu (např. TDI): Stav tachometru: Karoserie: Palivo: Počet dveří, počet sedadel: Výkon motoru od - do: Objem motoru od - do:






+ Výbava vozidla
+ Rozšířené parametry


Nebyla nalezena žádná vozidla odpovídající Vašemu výběru.

Toyota Land Cruiser - historie značky auta

Toyota Land Cruiser představuje sérii terénních automobilů s pohonem všech čtyř kol které vyrábí japonská automobilka Toyota Motor Corporation.
Na výrobě první generace Land Cruiseru se začalo pracovat v roce 1951. Model měl být japonským protějškem legendárního vozu Jeep. Auto se dostalo do výroby v roce 1954.
Toyota Land Cruiser se vyráběla jako kabriolet, model s pevnou střechou, sedan a užikový vůz.
Díky své spolehlivosti a dlouhověkosti se stala velmi populární, a to zejména v Austrálii, kde se tento model stal nejprodávanějším autem ve své kategorii.
Historie Toyoty Land Cruiser sahá vlastně až do roku 1950, kdy americká armáda poptala u firmy Toyota výrobu 100 lehkých vojenských užitkových vozidel. V lednu roku 1951 tak byl vyroben prototyp Toyota "Jeep" BJ, který byl větší než originální americký Jeep a zároveň výkonnější díky šestiválcovém motoru Typu B o objemu 3,4-litru OHV a výkonu 85 koní (63 kW). Auto mělo, stejně jako Jeep částečný pohon čtyř kol.
V červenci roku 1951 testovací řidič Toyoty Ichiro Taira za dohledu japonské Národní Policejní Agentury (NPA) jako první dojel až na Mount Fuji. Na základě těchto testů NPA učinila objednávku na 289 kusů tohoto modelu a učinila z Jeepu BJ své oficiální auto.
V roce 1953 začala regulérní produkce vozu Toyota Jeep BJ v továrně Toyota Honsya a Arakawa Bankin Kogyo KK, později známé jako as ARACO.
V roce 1954 pak bylo technickým ředitelem Hanjim Umeharou vymyšleno jméno Land Cruiser a to mimo jiné proto, aby mohla Toyota soupeřit se svým novým rivalem - Land Roverem. Ve stejném roce byl také přidán nový motor 3,9 l Typ F o výkonu 125 koní.
Toyota Land Cruiser - historie značky auta (dokončení článku)  »