Recenze Citroën Saxo 1.5D
“Mrštný had do města.”

Autor recenze: datel69 (27 let),
Plzeňský kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1996 Typ motoru:1527 Stav km při koupi:133 000 km Stav km nyní:163 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 3 roky Průměrná spotřeba: 4,5 l/100 km Vloženo: 3. 1. 2011

Hodnocení inzerátu: 4 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.6

Spolehlivost

8
 

Jízdní vlastnosti

7
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

10
 

Náhradní díly

9
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Peugeot 205 1.8 D

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Při koupi vozu mělo auto utrženou sedačku řidiče ve 2 ze 4 uchycení.

Při 160 000km nutná výměna lanovodů ruční brzdy.

Při 140 000km výměna předních kotoučů.

Při 150 000km výměna svislého čepu na straně spolujezdce.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Citroen Saxo 1.5D jsem koupil jako svoje 5. auto. Před ním jsem měl zkušenosti s vozy Škoda 120L->Fiat UNO 1.7D->Škoda Favorit 136->Peugeot 205 1.8D.

Saxo je francouzské vozidlo nejnižší třídy a od toho je určen i jeho charater. Je na svoji třídu velice pohodlné, ale toto pohodlí je vykoupené velkými náklony karosérie v zatáčkách. Motor 1.5D (42kw) je nad očekávání pružný a dokáže s 860kg autem docela slušně jezdit a to hlavně hospodárně - v létě není problém udržet spotřebu 4,5L na 100km. Navíc auto lze celkem dobře provozovat i na alternativní paliva bez dalších úprav motoru (se vstřikovacím čerpadlem BOSCH). Maximální rychlost auta je něco kolem 160km/h. Auto příjemě tahne i v nízkých otáčkách, ale nezalekne se i dálničních rychlostí. Aerodynamický hluk i hluk motoru je celkem snesitelný.
Přední sedačky jsou hodně měkké bez výrazného bočního vedení. Přístrojovovka obasahuje jen nezbytné informace a chybí např. ukazatel teploty. Zadní sedačky jsou spíše pro menší postavy. Auto uveze 5 lidí bez výrazné ztráty hybnosti. Brzdy jsou slabší a při plně naloženém autě je potřeba dodržovat bezpečný odstup od vpředu jedoucích vozidel.
Světla jsou dostatečná, ale mohla by svítit více.
Využití kufru je velice dobré na svoji třídu. Do auta se dokonce vejdou po sklopení 2 horská kola včetně zadního plata kufru.
Jednotlivé převody jsou posládány velice blízko sebe a pětku lze řadit už při nějakých 60km/h! Řazení je méně přesné.

Spolehlivost bych hodnotil jako průměrnou - auto je stavěné na menší porci km, něž např. octavie, ale při pravidelné údržbě se mění jen spotřební věci: kotouče, destičky, tlumiče, rozvodový řemen, filtry, atd.
Motor 1.5D je velice spolehlivý a stačí měnit filtry a olej v pravidelných intervalech.

Jízdní vlastnosti: s motorem 1.5D je suto celkem mrštné a nechá se vytáčet až k 5500 ot/min. Brzdy jsou slabší. Průjezdy zatáčkami jsou provázeny velkými náklony karosérie a nedotáčivým opuštěním zvolené stopy po tečně ven ze zatáčky.

Vhodné: Saxo je velice vhodné auto do městkého a příměstského provozu pro 2 lidi (nárazově i pro 5 lidí). Velice se užije při parkování, kam se jiné auta prostě nevejdou. Je hospodárné - jak spořebou paliva, tak i cenou náhradních dílů. Do kufru se vejde i větší nákup.

Na co si dát pozor: Saxo má pozinkovanou karosérii, takže korozí moc netpí. Zvíšenou pozornost je potřeba věnovat stavu zadní nápravy - kola do "A" zančí případnou velkou
investici do repase celé zadní nápravy. Je dobré prověřit stav brzd, opotřebení ložisek (kol i spojky). Při zkušební jízdě se také poslechem zaměřit na stav přední nápravy - vůle se projeví klepáním při jízdě po nerovnostech.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 4


Komentáře uživatelů k recenzi Citroën Saxo

Vložit komentář

Fajn..

Toto je podľa mňa dobrá recenzia pravdivo napísaná,čiastočne môžem potvrdiť slová pisateľa z vlastnej skúsenosti (Saxo má môj svokor a občas si ho požičiam).

07.01.2011 | 21:10:32 | lupo Reagovat