Recenze Daewoo Nubira Wagon 1,6 sx
“Za ty peníze nejlepší volba.”

Autor recenze: Oněgin (27 let),
Zlínský kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1998 Typ motoru:1,6 16V Stav km při koupi:102 000 km Stav km nyní:102 400 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 1 měsíc Průměrná spotřeba: 8,5 l/100 km Vloženo: 21. 1. 2006

Hodnocení inzerátu: 4 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.6

Spolehlivost

9
 

Jízdní vlastnosti

7
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

9
 

Náhradní díly

9
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Škoda 130 GL

Koupili byste další auto tohoto výrobce? nevím

Závady a opravy na autě

Zamrzlý zámek řidiče.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Auto mám velmi krátkou dobu, takže se zmíním jen o prvních zážitcích z asi 400 km a o tom, jak jsem auto vybíral.

Jak jsem auto vybíral:

Jako majitel velmi zachovalé Škody 130 GL, která už ale jezdila spíše na olej než na benzín, jsem se rozhodoval pro nový vůz. Navíc mne nepříjemně překvapily záběry slisované Škody 105 při crash testu. Protože přes léto jezdím jako šermíř s naloženým autem a dvě škodovky už to nevydržely, jasnou podmínkou byl prostorný kombík.

Dále jsem si stanovil kritéria: motor 1,6 - 1,8 (kvůli spotřebě i pojistce), cena max. 140 000 (spíše méně), stáří max. 1998, do 120 000 km. Chtěl jsem spolehlivé velké auto s rezervou výkonu motoru, které se mi bude vzhledově aspoň trochu líbit.

Probral jsem následující varianty :

Opel Astra - má ho brácha ve třídveřové verzi, je s ním spokojený, řídil jsem ho a je to velmi pěkné auto. 4 airbagy jsou nadstandard. Nevýhoda: dost vysoká cena.

Ford Mondeo - velká kára za rozumné peníze. Výhody: servis za rohem (2km). Nevýhod -: možná až moc dlouhý, špatné dveřní zámky, polemická kvalita.

Ford Escort - v nouzi největší. Velká výhoda - rozumná cena. Nevýhody: prostě se mi moc nelíbí, špatné zámky a horší kvalita ve srovnání s Astrou, nic moc zkušenosti kamaráda (ale ten jej má v dieslu).

Citroen Xsara - průměrné auto. Výhoda - servis za rohem. Nevýhody - relativně vyšší ceny a image, byť na něm nelpím, nic moc. Na pohled spíše škaredé auto.

Fiat Marea - velká kára za rozumné peníze. Výhody - prostě se mi líbí. Nevýhody - prostě Ital.

Fiat Palio - aneb další kombik od Fiatu. Výhody - cena ještě přijatelná, poměrně nový model. Nevýhody - divný vzhled, menší kufr (aspoň pohledově)a Ital, 1,2 motor je na kombi dle mého mínění málo (ale zase uspoří).
Renault Mégane - líbí se partnerce i mně. Výhody - prostě pěkné auto (ikdyž hatchback je hezčí), servis 5 km. Nevýhody - poměrně vysoká cena.

A mimo jiné jsem se podíval na Daewoo. A helemese, ta Nubira nevypadá špatně, zvláště ten kombik se mi líbí. Super cena, super výbava - bude to žhavý kandidát.

I začal jsem šmejdit po inzerátech a autobazarech. Nakonec mě zaujala nabídka z jedoho autobazaru. Nubira Wagon SX 1,6 16V, 1999, 82 000 km, vše v elektrice, elektrony, 119 000 Kč a k tomu ještě inzerovaná sleva (tuším) 4 - 10 000Kč. Brnknul jsem na linku, že chci auto nechat přivést z Ústí do Otrokovic. Když jsem řekl, že bych se na auto přišel podívat do 14 dnů, paní se začala dušovat, že auto tam bude pomalu ještě ten den, ať tam zajedu hned a složím vratnou zálohu 1000Kč. I vydal jsem se s partnerkou do Otrokovic. Sotva vystoupíme z auta, Peťa řekla: "Podívej se! Pěkný kombik za 99.000Kč!" A já na to: "Vždyť je to Nubira! Jaktože jsem ji nenašel?" Jednoduchá odpověď - protože jsem hledal v cenovém rozmezí 100 - 150 000 Kč :)
Zálohu jsme tedy složili a když už jsme tam byli, tak že si projedeme tu modrou Nubiru. Jízda proběhla k naší spokojenosti a začali jsme váhat, které auto nakonec koupíme. Objednaná byla sice mladší a méně jetá, ale dražší, navíc neměla klimu. Modrá měla sice nějaké škrábance, k těm ale příjdete a mnohdy ani nevíte jak. Po debatě o rodinném rozpočtu nakonec zvítězila levnější varianta. U obou by se stejně musely dělat rozvody a základní prohlídka, což nás s obutím vyjde aspoň na dalších 15 - 20 000.

Zaplatili jsme zálohu a čekali, jestli ještě dovezou tu z Ústí. Té jsme se nedočkali (dorazila přesně za týden), takže jsem se stal majitelem modré Nubiry. Sleva se sice žádná nekonala, páku na volant jsem taky nedostal, na druhou stranu jsem byl s cenou spokojen.

Cestu domů jsem si trochu prodloužil, abych se trochu projel. Sotva jsem dojel ke kamarádovi, zjistil jsem, že je téměř prázdné zadní kolo - dofouknuto. Druhý problém byl závažnější - auto dost dlouho stálo na mraze a nefungoval zámek u řidiče, a tedy ani centrál. Auto jsem tedy dal do vyhřívané garáže a ráno vše bezvadně fungovalo. Problém třetí - na jednom místě rozřízlá guma u dveří (na karoserii) - jak bylo auto zamrzlé, prodavač prostě zapáčil, poškrábal lak a prořízl gumu. A tady bych měl dotaz - dá se to jednoduše zalepit nebo je nutná výměna?
Problém čtrvrtý - nedostatek motorového oleje. Žádný problém - koupíme litr, za chvíli se stejně bude olej měnit. 0W40 není nejlevnější, ale 630 Kč za litr se mnou pěkně zakývalo.

Jízdní dojmy:

- auto se mi zdá, že dost plave, je to takový houpavý pohodlný kočár. Příčné nerovnosti zvládá s naprostým přehledem a elegancí, podvozek zhltne bez problémů kdejaký výmol. Astra má daleko tvrdší podvozek. Pro mne by byl ideální kompromis.
- mám jsem obuty dost sjeté zimní gumy, které hodně hučí. S letními do snad bude lepší.
- brzdy žádná sláva, mají ale ABS.
- motor je živý, navíc s laděnou koncovkou má pěkný zvuk. Je radost dupnout na plyn při startu, jen je nutné dávat pozor na prokluz. Pro předjíždění má motor dostatečnou rezervu zrychlení, snad se to moc nezhorší s naloženým kufrem
- spotřeba - ještě nevím, zatím zmizela půlka nádrže (tzn. asi 30 l) chybí mi aspoň základní palubní počítač

Další poznatky:

- vzhled - auto se mi velmi líbí, určitě má zajímavější design než stejně staré mazdy, nissany či jiní "asiati".
- interiér - vzhled průměrný, bez originálních nápadů ale i nepříjemností. Obrovský prostor na předních a zadních sedadlech - kam se hrabe Fabia nabo Octavia! Šikovná je dvojitá lampička (zvlášt pro spolujezdce a řidiče). Nastavitelný volant je výborná věc, stejně jako sedák. Chybí mi rozšířené kapsy ve dveřích, kam by se dala dát větší PET láhev.
- kufr - přiměřeně velký, oka pro uchycení větších zavazadel, pod podlahou praktické schránky (vedle rezervy)
- elektrické stahování oken - možná je to dáno jen nízkými teplotami, ale po stáhnutí je velkým problémem je zpět vytáhnout
- bezpečnost - dva airbagy + ABS jsou solidní základ, dále masivní výztuha mezi motorem a kabinou, výztuhy ve dveřích
- cena - více než přijatelná, ovlivněná do veljké míry tím, že se nejedná i "imidžový" vůz, aneb Korejci (nevím proč) nejsou v kurzu. Za stejnou cenu bych měl Felicii bez všech vymožeností. Nubira je v úrovni Octavie, ale za poloviční cenu.

Když vše shrnu - dle mého mínění se jedná o jeden z nejlepších vozů v poměru cena - užitná hodnota. Image značky možná není velké, karosérie (aspoň kombi verze) je hodně líbivá a působí sportovním dojmem (což třeba o Golfu Combi nebo starších seatech nelze říci ani náhodou). Jízdní vlastnosti jsou v úrovni spíše amerických vozů - měkké pérovaní a slabší brzdy. Trochu přitvrdit by neuškodilo. Auto drží na silnici obstojně, zatáčky se dají (za sucha) projíždět poměrně velkou rychlostí.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 4


Komentáře uživatelů k recenzi Daewoo Nubira

Vložit komentář

Daewoo NUBIRA

Vlastním tento vůz asi měsíc mám najeto 2000 km a musím říct, že je minimálně srovnatelné se škodovkou zejména co se týče vnitřního prostoru. Vůbec si nemyslím, že by celkové zpracování bylo nějak horší než u golfu jde pouze o nepopulární značku a to je všechno, ale ono už dávno neplatí japonec korejec nakonec. Švagr vlastní totéž auto již 6 let a kromě rozvodů neměnil ani výfuk auto jezdí jako oheň naprosto bez problémů.Rád bych řekl něco negativního ale nic mě nenapadá snad možná ty brzdy a spotřeba okolo 8l.

09.04.2008 | 22:49:06 | Charles Reagovat

400km

jak múžete hodnotit auto po 400km chtělo by to aspon 4000

25.02.2007 | 17:20:22 | sparrow Reagovat

Souhlas s Valdaufem.....Golf combi to je pekne vošklivá krabice.........

22.01.2006 | 20:48:46 | Michal Reagovat

To Golfis

Hele Golfis,nezastávej se tak Golfu,taky to není žádnej zázrak,ale máš pravdu s Xsarou,tohle napsat je rouhání.

22.01.2006 | 17:44:58 | Valdauf Reagovat

Napsat jako keden z důvodů, proč nekoupit Xaru kvůli tumu, že nemá imig a není moc pěkná a koupit si Daewu Nubira?? Nubira je levná, imig nemá asi žádnou, podvozek asi nic moc, ale hlavně ta kvalita zpracování nebude úplně nejlepší, ne?! A že je Nubira hezčí než Golf Variant??

22.01.2006 | 15:38:40 | golfis Reagovat