Recenze Lancia Dedra 1,9 TD
“Super auto se super výbavou za minimum peněz!!!”

Autor recenze: Majkl (20 let),
Moravskoslezský kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1998 Typ motoru:1929 ccm, 160D.1000 Stav km při koupi:147 000 km Stav km nyní:147 500 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 1 měsíc Průměrná spotřeba: 5,5 l/100 km Vloženo: 14. 1. 2009

Hodnocení inzerátu: 1 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 7.6

Spolehlivost

7
 

Jízdní vlastnosti

8
 

Komfort

10
 

Provozní náklady

7
 

Náhradní díly

6
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Fiat Uno TD

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Auto jsem koupil v bazaru, je dovezeno z Itálie a já jsem se stal v ČR jeho prvním majitelem. Mělo by mít najeto 147 tis. km, což se mi vzhledem ke stavu opotřebení některých prvků v interiéru zdá dost málo. Na druhou stranu zase podvozkově a karoserie jsou velmi zachovalé, takže můj odhad je cca 200 - 250 tis. km, víc určitě ne.
Co se týče závad a poruch, je na tom velmi dobře, díky tomu, že auto nejezdilo v zimě a v soli, je zespod velmi zachovalé, ramena, výfuk, manžety, brzdové komponenty jsou jako nové, karoserie absolutně bez koroze. Poruchy má asi jako každé auto po 200 tis. km, sem tam nějaký ulomený knoflík, vrzající plast a podobné maličkosti. Ale co by jste chtěli po autě za 30 tis. CZK.
Jinak po koupi jsem udělal jen běžnou údržbu, aby auto bez problémů sloužilo, tzn. nové filtry, náplně, brzdové desky, rozvody motoru a nějaké maličkosti.


Hodnocení a zkušenosti s autem

S autem jsem jel zatím jen pár km (cca 500) po koupi z bazaru domů a nějaké zkušební jízdy po okrese. Po usednutí za volant mě velmi potěšilo luxusním interiérem. Ne nadarmo se říká, že je Lancia luxusnější sestra Fiatu. Na to, že je auto postaveno na podvozkové platformě Fiatu Tipo/Tempra, je nesrovnatelně lepší ve všech ohledech. Můj kousek má ve výbavě digiklimatizaci, el. okna, rádio + 4x repro, novější palubovku ( z Delty II generace) obkládanou dřevem, interiér je očalouněn modrou alcantrou, stavitelný volant, výškově stavitelnou sedačkou řidiče, el. otevíráním kufru a palivové nádrže, centrálním zamykáním, posilovačem řízení a spoustou dalších vymožeností. Příjemným doplňkem na palubní desce je např. budík teploty motorového oleje a stavu nabití akumulátoru nebo indikace vadné žárovky vnějšího osvětlení vozidla.
Také motor mě překvapil. Na to, že je to koncepce stará téměř 25 let a objevoval se již v prvních modelech Fiatu Ritmo, se může pyšnit skvělou dynamikou. I se sedanem vážícím 1250 kg umí pěkně uhánět. Jeho parametry jsou srovnatelné s německými motory TDI z roku 1991, výkon motoru je 66 kW (90 PS) a disponuje 186 Nm kroutícího momentu. Jinak se jedná o plně mechanický předkomůrkový turbodiesel, přeplňovaný turbodmychadlem KKK K16 s mezichladičem stlačeného vzduchu a olejovým chladičem. Max. plnící tlak je na hodnotě 0,95 baru. Oproti výše zmíněným motorům má i daleko větší oblast použitelných otáček. Nezabírá sice prakticky od volnoběhu, jak jsme zvyklí u německého koncernu. Výraznější gradace výkonu, spojená s náběhem turba, se objeví až okolo 2000 ot./min., ale je k dispozici téměř do 4500 ot./min. Díky skvěle odstupňované převodovce je jeho potenciál ještě znatelnější, kdy na dálnici v kopcích za sebou nechává i daleko výkonnější vozy. Řazení převodových stupňů je na Itala překvapivě přesné a příjemné, možná je to i díky použití řadících táhel namísto hojně používaných lanovodů. Jízda po dálnici je s ním velmi příjemná, motor je perfektně odhlučněn a při rychlosti okolo 120 - 130 kmh pronikal do interiéru pouze hukot zimnich kol.
Co se týče karoserie, zde musíme trochu přimhouřit oko. Je podmíněna době svého vzniku v roce 1989, takže je poněkud hranatější. Její koeficient odporu vzduchu cx 0,29 není nijak převratný, ovšem na tu dobu a typ auta byl téměř bezkonkurenční. Můj vůz pochází z března roku 1998, což byla poslední faceliftovaná série před ukončením výroby a nahrazením modelu Lybrou. Oproti starším Dedrám mám právě výše zmíněný interiér vyvedený ala Delta II. generace, přední světla mají zatmavené paraboly, vůz je seriově vybaven třetím brzdovým světlem, okenními roletkami na zadním skle a karoserie je nastříkaná do stříbrné metalízy. Jinak i na zastaralou koncepci je karoserie sedanu pořád elegantní, a možná i díky měně početnému zastoupení těchto vozů na českých silnicích (bylo vyrobeno jen cca 400 tis. ks) budí náležitý rozruch.
Podvozkem a vůbec celou podvozkovou platformou je tento vůz shodný s Fiatem Tipo/Tempra a koncernovým kolegou AlfaRomeo 155. Jedná se podvozek s nezávislým zavěšením všech čtyř kol, vpředu systém McPherson, vzadu vlečená ramena. Systém pružení a tlumení je naladěn na poněkud tužší ale neméně příjemnou hodnotu, takže auto bez problémů zvládá i ostřejší jízdu. Tady ale musím podotknout, že Lancie konstruovaná především na luxus a pohodlí posádky zde není úplně ve svém živlu. Všechna kola jsou vybavena kotoučovými brzdami, vpředu vnitřně chlazené kotouče o průměru 256 mm, vzadu pak nechlazené o průmměru 240 mm. Celý brzdový systém je velmi dobře vyvážen, nástup brzd okamžitý a účinost v rámci možností maximální. Auto není při kritických situacích nijak záludné, díky nezávislému zavěšení si dobře drží zvolenou stopu. Možná jen díky těžkému motoru má tendenci přecházet k nedotáčivému smyku.
Co se týče vlastní zkušenosti, jsem s autem velmi spokojený. Spotřeba se po městě pohybuje okolo 6 litrů nafty, při delších jízdách po dálnici jde i pod 5 litrů. Musím vemi pochválit perfektně fungující automatickou klimatizaci, která mi v kabině udržuje nastavenou teplotu bez jakéhokoli manuálního zásahu.
Oproti předchozímu Fiatu Uno je to nesrovnatelný vůz. Uno stále mám a musím se zastat jeho motoru, který je i přes stejnou koncepci s Lancii daleko ostřejší a agresivnější na sešlápnutí plynu, ale jeho účel auta na každodenní ježdění již skončil. Nyní spí v garáži a chystá se na jaro, kdy jej začnu prohánět po tuning srazech, závodech do vrchu, slalomech a podobných podnicích.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 1


Komentáře uživatelů k recenzi Lancia Dedra

Vložit komentář

..pro Feiky......

....zdravím opravdu je Dedra např.rok 1999 v pozinku ??? uvazuji o tomto autě...to by me silne potesilo....

25.02.2011 | 16:05:08 | ....doca.... Reagovat

Dedra 1.9TDS

Já mám dedru 1996, 1.9 TDs když jsem ji koupil měla najeto 240tis km:) . Dnes už má o 12 tisíc víc a nejhorší závada bylo píchlé kolo... Jinak 12 tis jsem s ní ujel od října... Nechal jsem si vyměnit vstřikovací trysky a seřídit čerpadlo (věřte nebo ne byly tam ještě původní) a celá oprava mě stála 4500, tlaky po těch letech parádní, pán mi dal k autu i lístek z měření a liboval si že je pěkný, že jich ještě pár jezdí, že jsou to velmi dobré auta a že ji taky měl... Nechci nic jiného než dedru!! Dřevo, kůže a to pohodlí člověka prostě rozmazlí.... PS: taky dovoz Itálie, takže zapomocí oboustraného pozinkování je naprosto bez koroze a to i zespod vozu.

03.06.2010 | 15:50:51 | Feiky Reagovat

Sračka jseš ty!!!

23.06.2009 | 08:21:43 | anonym Reagovat

Prý Lancia jsou největší sračky ze všech italských hoven...

20.02.2009 | 21:19:08 |  Reagovat

hodně zdaru

V současné době sem sice čerstvým majitelem Lancie Lybry, ale dieslovou Dedru (r.1993) mám pořád doma. Auto má sice svoje mouchy, ale byl sem s ním spokojen a najezdil sem s ní přes 35tis km. Gratuluji ke koupi;-) . Myslím, že Dedra z posledních roků výroby, byť s poněkud archaickým (ale překvapivě živým dieslem - mohu jen potvrdit) Ti bude při slušném zacházení dobrým společníkem ;-). Přeji hodně pohodových kilometrů...

20.02.2009 | 21:07:51 | Linhy Reagovat

neboj sa dedra je v pohode auto, tiež som ju mal a bol som spokojný, po každej stranke,motor sice hrkotal ale išiel ako blaznivy, a vyborne to sedelo v zakrutach, octavky som v pohode nechaval :)))))
len to ohrievaj jemnou jazdou a nechaj potom chvilu vychladnut pred vypnutim a motor znese vsetko.
Mal som uno 1,3d, a pri -28 nakoplo na otocenie klučikom a len s jedným žhavením a to malo už cez 300000km.
nech len slúži k spokojnosti

25.01.2009 | 19:00:37 | 6DODIAK5.sk Reagovat

Fiiat...

Co ja mam skusenost s fiat dieslami tak nic moc. Sused podo mnou ho mal a ked rano siel do prace tak zobudil dve ulice. Kamos mal tipo - dost mu to zhrdzavelo a motor tiez dost traktor.

Myslim si ze Peugeot mal lepsie diesle v tych rokoch - resp trochu neskor - v 405 a v 309. Dodnes na tych autach je motor asi najmensia slabina.....

14.01.2009 | 23:45:26 | Robo27 Reagovat

V recenzi jsem spolehlivost nijak nepopisoval. To se uvidí až konkrétně provozem tohoto vozidla. Ale co se týče tohoto motoru, není to moje první auto s Fiaťáckým turbodieselem, takže něco o tam napsat můžu a vím jak konkrétně tyto motory fungují.

14.01.2009 | 19:08:59 | Majkl Reagovat

ak toto je naozaj fajn recenzia po 500 km. Je to popicovka. A po 500 km vediet spolahlivost, spotrebu, atd....

14.01.2009 | 16:58:01 |  Reagovat


 

 
 
Nahrávám obrázek...
 
X
  • Lancia Dedra