Recenze Škoda Fabia 1,2 12v HPT combi
“Priemer.”

Autor recenze: jazva (28 let) všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2006 Typ motoru:1,2 12v HTP Stav km při koupi:40 km Stav km nyní:28 500 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:nový Jak dlouho auto používáte? 1 rok Průměrná spotřeba: 7-11 l/100 km Vloženo: 8. 11. 2007

Hodnocení inzerátu: 2 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 6.4

Spolehlivost

8
 

Jízdní vlastnosti

7
 

Komfort

6
 

Provozní náklady

5
 

Náhradní díly

6
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Daewoo Espero Saab 120 (žehlička) felda

Koupili byste další auto tohoto výrobce? nevím

Závady a opravy na autě

Zatiaľ nič veľké.

Výmena mechanizmu otvárania okna na pravej strane. Strašne to vŕzgalo! Opravené vrámci záruky.

Čaká ma výmena alebo oprava cyklovača stieračov. Mení si sám od seba rýchlosti a pritom preblikáva palubovka.

Inak nič. Čiže spoľahlivosť zatiaľ môže byť...

Len tak na okraj. Hneď po kúpe som si naštudoval všetky možné vychytávky, aby mi to v interiéry nevŕzgalo a hneď som ich aj spravil. Preventívne... :oD


Hodnocení a zkušenosti s autem

Takže prejdem k vlastným skúsenostiam. K autu som sa dostal ako slepé kura k zrnu. Je služobné... Nebol som z toho nadšený, ale povedal som si - lepšie ako hrdzavým drôtom do oka. :o)

Čím by som začal? No z exteriér a interiér by bolo asi zbytočné opisovať, vzhľadom na frekventovanosť tohoto auta. Takže prejdem hneď k jazdným pocitom a tak podobne...

Neviem, čo som čakal, ale fóbia ma prekvapila podvozkom. Je to vcelku dobré. Čakal som aj slabšiu dynamiku motora, vzhľadom na objem, ale to čo nastalo po rozbehnutí, resp. rozplazení.... Tak to som vážne nečakal! Jazdil som už na všeličom, ale toto?! Povedal som si: počkaj, auto je nezabehané, ono sa to časom spraví. Áno spravilo sa. Musel som si na to slimačie tempo zvyknúť... Dal som zbohom obiehaniu nákladiakov v 80-tke a podobným "vymoženostiam". mám sa celkom rád a raz mi stačilo... ďalšie šedivé vlasy by som radšej nadobudol starnutím a nie šokmi pri obiehaní starej liazky alebo tatrovky. Myslel som si, že sa to odzrkadlí aspoň na spotrebe.

Jazdím veľa po meste - cca 80% a to konkrétne po Blave. Má to svoje špecifikácie. Jazdí sa tu o čosi rýchlejšie, je tu veľa križovatiek, kolóny. Ale aj tak mi tá spotreba nejde do hlavy. 10l/100km podľa počítača sa mi zdá trošku veľa. A to musím upozorniť, že nie som žiaden fitipaldi! točím to maximálne do 4tis. Potom sa to už nedá počúvať...

Tých zvyšných 20% sa presúvam po diaľnici. A ani tam sa nedá povedať, že by to bolo úsporné vozítko. Pri 130-tke si stiahne tak 7-7,5l/100km. Takže teraz neviem kam je to auto resp. motor určené. Aby som bol úprimný, skúšal som jazdiť aj na spotrebu. Dosiahol som cca 6l/100km, ale to som mal pocit, že vystúpim za jazdy a začnem auto tlačiť...

Proste, ten motor je o ničom. Možno by to stačilo nejakému dôchodcovi, ktorý chodí do vedľajšej dediny/mesta na dušičky a vianoce. Nechcem povedť, že je to vyslovene zlé auto, len ma velmi sklamal motor. Ale to som v podstate aj čakal.

Neviem si ale predstaviť, čo to musí byť za "pôžitok" s tou 40kW verziou. Ale asi to zas taký veľký rozdiel nebude. Jednoznačný záver je u mňa ten, že škodovka je škodovka. Aj na starej 120-tke, keď som zošliapol plyn, tak si len zahučala a nič sa nedialo. Stará, alebo nová - skoro žiadna zmena... :oD

Musím ale priznať, že to ide lepšie ako tá stará 1,4 MPI. Jazdil som na kamarátovej a bolo to horšie. Tak to by bolo asi všetko.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 2


Komentáře uživatelů k recenzi Škoda Fabia

Vložit komentář

No konecne!!

Konecne jsme se vratili k rypani do Hned To Prodej nebo Hovno To Pojede(HTP). Panove a damy, kde jsou ty doby, kdy jsme jezdili ve vozech s normalnim motorem a ne s trivalcem, proboha, spoluprace VW s Mounfieldem ma tragicke nasledky. Je to proste pokus, ktery vysel. No jo, duchodci, kteri prodaji svoje Facko a koupi si HTP ( bo to ma klimu a moc to nezere) je jedna vec. Ale kdyz si tuto hruzu koupi mlady inteligentne vypadajici chlap tak to je katastrofa!!!! Decka myslete hlavou. HTP neni ani usporne ani auto. To tady ani radsi nebudu zminovat ty zakomplexovane mlade tunery co to upravuji.... Ja to auto nastesti nemam a ani nikdy mit nebudu, to radsi pesky( je to rychlejsi). Jeste jedna vec kdyby me tuto hruzu nekdo dal jako sluzebku ,tak dam Okamzitou vypoved a zazaluju ho z urazky na cti!!!!! Panove Kupujte si auta s NORMALNIM motorem a ne tohle. Auto na plyn dobre reseni . Auto na naftu taky dobre reseni, ale 3valec? Boze kde to jsme? Jeste jeden vtip na zaver: Vite jak poznate, ze ze je fabie v plne vybave? Ze kdyz si kleknete tak uvidite pod podvozkem cepele na sekani travy.

22.07.2009 | 22:40:39 | ejdm Reagovat

to Radek

Passat 1.8T, rychlost 140 kmh, spotreba dle pal.PC 7.1L.Mozna kecal, nevim, nemeril jsem, ale tolik ukazoval.Je to benzin, ctyrvalec ale to vis (jen pro info) :-)

10.04.2009 | 20:44:13 | jamieson Reagovat

http://www.autorecenze.cz/auto-recenze-seat-cordoba-1-2-htp-47-kw-7284.htm

21.04.2008 | 19:31:31 |  Reagovat

anonym

Dobry, prosim Vas ako ste odstranili to vrzganie na plastoch?

17.04.2008 | 14:49:29 |  Reagovat

berlinska

Souhlasím - ale v tom případě by Škoda Auto měla zřídit školící středisko techniky jízdy pro majitele demoverzí aut...

16.04.2008 | 14:23:56 |  Reagovat

7L při 140km/h . Možná tříválec v dehtu.

16.04.2008 | 13:12:22 | Radek Reagovat

dobry

Musim Vam povedat, ze ja mam dokonca dve HTP motory aj combi j kratku a spotreba je vzdy okolo 6 lit. a na dialnici je max. 7 ak nie 6,8lit pri rýchlosti 140Km h, treba to auto od novoty len spravne zabehnut a pojde to.

16.04.2008 | 12:00:05 |  Reagovat

motor fakt potrebuje ini pristup čo sa tyka techniky jazdy palubny počitač pomaha v tomto smere a samozrejme aj vodič musi riadit hlavou nielen nohou(bez uražania) vynimočne beriem 10l/100km ale dlhodoba spotreba okolo 10l/100km svedči bud o nejakej zavade na vozidle alebo nezvladnutej technike jazdy.

30.11.2007 | 14:50:00 | OCO Reagovat

Radku

Ale potom nepochopím,proč přes obec jede stále 70...nebo jede nalepený za kamion před ním..nebo se 10 minut vzájemně předjíždějí.A to nemám noc proti kamioňákům...spíš mě na silnici vytočí lopaty v doublecabu.

18.11.2007 | 20:06:03 | KubikCv Reagovat

To Kubik

Souhlas, ale u naloženého kamionu se to dá pochopit, že mu to do kopce holt nejede.

18.11.2007 | 19:37:17 | Radek Reagovat

Radku

Nejsem geront a rozhodně je větší překážka pomalu jedoucí náklaďák,než děda ve Fabii

18.11.2007 | 19:33:11 | KubikCv Reagovat

Tady je pár rozumných lidí, i když vidí věc jinak, ale dá se s nimi diskutovat a pak většinová sorta těch, co si myslí, že jízda s hnojem je ta nejekonomičtější, nejlepší, nejpohodlnější, nejbezpečnější atd., nejsou schopni si přečíst souvislosti, ani články fundovaných lidí. Poslední anonym tomu nasadil korunu radami, jak se má jet plynule, vyrovnaně apod. . Zjevně nechápe, co ta slova znamenají, resp. si možná nepřečetl diskuzi níže. Pak by pochopil, o čem se tu bavíme.

18.11.2007 | 19:23:14 | Radek Reagovat

Pro Radka

Myslím že potřebuješ ještě nějaký ten čas na to abys posbíral více zkušeností,a přimotal se k nějaké ošklivé nehodě jako první a poskytoval první pomoc.Zmněníš názory a tvá jízda se stane vyrovnanou plynulou a ještě si ušetříš spoustu nervů z toho zda tam budu o pár vt.dříve nebo v panálu/jestli sedneš ještě za volant/.Přece nezáleží na zn.auta ale dostat se na místo OK.

18.11.2007 | 18:24:08 |  Reagovat

To Fanfán...

Jistě, vše je o zkušenostech. Když jsem před x lety začínal, tak jsem se svými mikrozkušenostmi vystrkoval čumák jen v minimálním provozu, abych měl dost prostoru na zvládnutí vozidla a NEOHROŽOVAL ostatní. Ty ne? Ty jsi asi raději blokoval a prudil ostatní, bys ses stal účastnikem provozu, i když zkušenosti nestačili. Jóó, to jsi kádr, klobouk dolů.

18.11.2007 | 15:02:52 | Radek Reagovat

RYCHLOST

Nedá mi to nereagovat.Na silnici 1/13 na Ostrov n/O se mi pravidelně stávalo,že jezdil důchodce v zeleném swiftu neustále 60..všude plná a zatáčky.Ale rozhodně se dal předjet snáze než kamion,který jel 70 nonstop i přes vesnici.Opravdu mě pomalý osobák nerozhodí,daleko víc mě vytočí Avia,a další nákladní auta (s korbou plnou hlíny,písku nebo ostatního bordelu) kteří absolutně nemají šanci vyvinout alespoň 80ku...není přes ně vidět a předjíždí se daleko obtížněji než děda f hátépéčku.Stačí trochu tolerance..děda uhne.pospíchající manažer mu poděkuje varovkama.
PS:Jižní spojka a Barrandov je případ sám pro sebe.Když si čenda s Pašíkem f lízingu myslí že je mistr světa..jedu plynule rychle v levým..předjíždím auto v pravým..z pravýho se řítí Pašík f turbodehtu a těsně než minu to auto..se mi tam vecpe...zašlápnu to skoro na flek...pak ho v koloně předjedu a když se zařazuju dole na spojku tak mě ulíznutý manažer v košilce inzultuje slovníkem štamgasta hospody 4.cenové kategorie
Jen kvůli tomu,že mám malé auto...se kterým se po Praze jezdí svižně.Krása je pomíjivá,ale blbost věčná

17.11.2007 | 09:19:31 | KUBIKCV Reagovat

chyba

Teda chtěl jsem samozřejmě napsat v levém:-)

17.11.2007 | 00:53:03 | sparrow1 Reagovat

No co se týká dálnice tak třeba v Rakousku se tvdě postihuje bezdůvodná jízda v pravém pruhu.Prostě předjet pomalejší levým a hup zpátky se zařadit.A že to dodržují ale parkrát se mě např. za Vidní na třech pruzích stalo že se vracím do prostředního pruhu ve 140km rychlosti a tam vzápětí dojedu debila kochajícího se noční krajinou v 90km rychlosti ač má vedle sebe ještě jeden pruh.Smutné je že pokaždý to byl někdo od nás.A na okreskách mě ani tak nevadí že se někdo plazí 70 to se dá předjet.Ale debilové co ti vjedou přímo z vedlejší před čumák pak se plazej k další odbočce a tam uhnou tak ty bych střílel a že jich je mezi vesnicema požehnaně.No ona je jich pravda taky půlka nacamraná protože jak je na venkově dobrým zvykem přece nepůjdu z hospody pěšky.

17.11.2007 | 00:52:04 | sparrow1 Reagovat

Možno ani nebude kameň úrazu tá sedemdesiatka, ako skôr to, kde ňou dotyčný ide.

16.11.2007 | 23:32:34 | Petrík Reagovat

Nevím,

když podle zákona nemá zajímat účastníka, že jiný řidič jede 200, tak proč ho teda tolik rozčiluje, že někdo jede po silnici 70 ???

16.11.2007 | 22:01:12 | pitlak Reagovat

Takže takto. Na to, aby niekto išiel po diaľnici 130, alebo rovnej ceste 100, nemusí byť skúsený vodič. To predsa dokáže aj cvičená opica. Ak si niekto neverí až do takej miery, mal by zostať radšej doma a nie svojimi zručnosťami ohrozovať plynulosť premávky. Nechcem tým povedať, že mi vadí ak ide niekto po diaľnici kilo, ale vadí mi, ak sa taký vodič rozhodne predbiehať vozidlo, ktorí ide pred ním rýchlosťou 98, avšak bez toho, aby sa aspoň pozrel do spätného zrkadla a pokúsil sa aspoň približne odhadnúť rýchlosť vozidla, ktoré ide za ním a viditeľne sa približuje. To sú situácie, kde prichádza k rizikovým momentom a ktoré nespôsobil vodič rýchlejšie idúceho vozidla. Ten ide predsa predpísanou rýchlosťou, plus mínus nejaké tolerancia. Ale v podstate aj keby išiel 200, iného účastníka to podľa zákona nemá čo zaujímať, pretože na kontrolu povolenej rýchlosti je tu polícia a nie iný účastník premávky. Ten má takémuto vozidlu uvoľniť v zmysle zákona ľavý jazdný pruh. Či sa v rýchle idúcom vozidle nachádza osoba, ktorá urýchlene potrebuje lekárske ošetrenie, alebo je to len vodičova frajerina, mňa ako účastníka premávky do toho nič a mám jednoducho uhnúť. Ak chce niekto jazdiť pomaly, kochať sa krajinou, alebo má smrť v očiach z rýchlosti prevyšujúcej 70, nech si na svoje výlety vyberie cestu nižšej triedy, bohom zabudnutú miestnu komunikáciu, niekde medzi Horným - Dolným. Tam sa môže kochať, tam môže trénovať. Tam nebude zavadzať. Takže ešte raz opakujem. Je mi jedno, ak niekto jazdí pomaly, ale nech sa pri tom aspoň venuje riadeniu a trochu odhaduje situáciu. Hlavne nech sa nevystrčí do ľavého pruhu vo chvíli, keď rýchlejšie vozidlo je za ním v ľavom pruhu 30 metrov a rozdiel rýchlosti je 50 km/h. A smiešny mi pripadá argument, že niekto sa neponáhľa a preto ide po diaľnici 80 - 90. Ak sa neponáhľa, mal využiť nejakú okresku, idúcu približne paralelne s diaľnicou, kde takou rýchlosťou nič nepokazí a ešte aj ušetrí za diaľničnú známku.

16.11.2007 | 21:31:09 | Petrík Reagovat

To se fakt neda to mě zvedá ze židle.Radek ty jsi magor.Sobec a netolerantní jedinec vůči ostatním účastníkům silničního provozu.Já já já jenom já tak zní tvé krédo?Když nejde o život jde o hovno.Také nemám rád pomalé řidiče,ale nadávat na ně,že na cestu nepatří,že by měli jezdit jen v době,kdy na cestě nikdo není to asi fakt né.Pochybuji,že jakmile jsi sednul do auta byl jsi hned super řidič za což podle tvých argumentů se asi považuješ.

16.11.2007 | 16:25:54 | fanfantulipán. Reagovat

Souhlasím s Radkem né vždycky ho podporuji ale tentokrát mě píše z duše.

16.11.2007 | 15:34:57 | sparrow1 Reagovat

Podle MÉHO názoru je to otázně několika faktoru: denní doba, počasí stav komunikace, hustota provozu. Ale jsem přesvědčen, že na okresce (pokud to není vysloveně tankodrom) i za silnějšího provozu (plynulého) je normální rychlost od 80 do 100km/h. Čili 10km/h oběma směry. To je pro mě normální rychlost na okresce. Když touto rychlostí dokáže v daném místě jet kamion, není důvod, aby se tam plazit někdo s osobákem pomaleji.

16.11.2007 | 14:26:07 | Radek Reagovat

To Radek

S tou dialnicou s tebou suhlasim a tiez pokladam za spravne, ked niekto kto ide 110 radsej pred kamionom pribrzdil, nez aby sa cpal pred rychlejsie auta.
Ale s okreskou je to sporne. Prosim Ta, vysvetli mi ci je z principu spravne jazdit 70-90 kmh, alebo 90-110? Lebo pokial nemas tempomat, tak konstantnych 90 neudrzis.
A kolko je podla teba bezdovodne pomalych 65, 80,88?
A s tou ZS a pod to bolo naco dobre?

16.11.2007 | 13:53:37 | w Reagovat

Pokud jede někdo 130km/h není problém. Tato debata je o řidičích, co jezdím hlubokou pod limity. 70km/h na okresce a 100km/h v levém pruhu. Nic víc nic míň.

16.11.2007 | 12:59:48 | Radek Reagovat

A ještě jednou k dálnici :-) Řekni mi jeden důvod, proč bych se měl plazit v pravém pruhu mezi kamiony (kteří jedou do 100), když mám levý pruh, ve kterém můžu jet AŽ 130? Nejsem z těch, kteří by striktně dodržovali předepsanou rychlost a obci jezdím do tachometrových 55-60 km/h, protože to cca odpovídá 50 km/h ale nesnáším ty co nevydrží ani 10 vteřin v levém pruhu za autem, které jede 130 a předjíždí kolonu kamionů. A přesně mezi ty si myslím, že (bohužel) patříš.

16.11.2007 | 12:46:28 | Noxx Reagovat

To Noxx

Tím chtěl básník říci, že pokud jede někdo vyhlídkovou jízdu nebo na spotřebu, tak ať jede VPRAVO po směru jízdy, čili mezi kamiony a tím šnečím tempem se necpe do levého.O rychlostech těsně kolem 130km/h tu nepadlo ani slovo. Cituji Tebe: "A pokud někdo jede 100 km/h tak není idiot, nejede BEZDŮVODNĚ POMALU, ale člověk, který prostě nikam nespěchá a třeba se snaží jet úsporně.".

16.11.2007 | 12:28:09 | Radek Reagovat

A těma dvouma pruhama chtěl básník říci co? Že levý pruh na dálnici má povolenou vyšší rychlost než 130 km/h?

16.11.2007 | 12:10:30 | Noxx Reagovat

Vážení diskutující

než začnete psát své reakce, přečtěte si článek, co jsem okopírovat. Vaše úvahy jsou možná normální jen pro vás. Jinak, pokud nevíte, tak dálníce mají min. 2 pruhy v jednom směru.:-))) Ale to je tam taky uvedeno. O čem se tady debatu je o silnicích s jedním pruhem v každém směru, pro toho, kdo by nevěl, co to znamená, tak je to komunikace, kde se při předjíždění musí vybočit do protisměru na nezbytně nutnou dobu k předjetí.:-)

16.11.2007 | 11:58:32 | Radek Reagovat

To Radek

Jenom opět dodatek k Tvému předposlednímu příspěvku. To že je na dálnici povolených 130 ještě neznamená, že každý těch 130 musí jet!!! A pokud někdo jede 100 km/h tak není idiot, nejede BEZDŮVODNĚ POMALU, ale člověk, který prostě nikam nespěchá a třeba se snaží jet úsporně.

16.11.2007 | 11:47:28 | Noxx Reagovat

To w

Nauč se číst, v článku je jasně píše, že důvody pro POMALOU jízdu je:
- vlečení vozidla
- počasí
- hustota provozu,

absence značky, nezkušenost a strach NENÍ DŮVOD pomalé jízdy, případně nemá na silnici, co dělat. Je to tam psáno jasně. Takže pokud to někomu nedochází, tak bohužel. Také se tam píše, že takto pomalí řidiči jsou NEBEZPEČNÍ, protože jsou důvodem k vytváření kritických situací. Takže až zase někdo začně blábolit z cesty a ukazovat na někoho prstem (já a Sparrow), tak ať si doplní 1. a 2. třídu ZŠ nebo ZvŠ a naučí se číst. Je jasné, že naložený kamion nebude zrychlovat, jako Porsche, ale rozhodně jede ve finále plynuleji.

16.11.2007 | 11:07:17 | Radek Reagovat

Presne tak, len na cestach oznacenych znackou minimalnej rychlosti musim ist aspon touto rychlostou. A tato znacka sa prilis casto nevyskytuje. Inac sa hovori len vseobecne o bezdovodne pomalej jazde. A tento dovod moze byt velmi subjektivny: konstrukcna rychlost vozidla, setrnost jazdy, ale napriklad aj ,,necitenie sa vodica,,. Aspon tak som to pochopil. Neobhajujem pomalu jazdu, ale treba brat ako fakt ze su na cestach aj babicky, starsie vozidla, plne nalozene vozidla atd. Mam pocit ze vy dvaja (Radek, Sparrow) by ste najradsej plosne zakazali jazdit autam spred roku 90, vykonom do 100Kw, dochodcom, zenam, absolventom. Tot vse.

16.11.2007 | 10:43:34 | w Reagovat

A teď napište JUDr. Svátkovi, co je za blbce, když to takhle konstatuje. Je přece lepší se táhnout, jako smrad za někým, kdo se na to necítí nebo nechce.

16.11.2007 | 07:07:07 | Radek Reagovat

Úvahy důchodů

Pro úvod zdravím Sparrow.:-))) Jinak značka pro minimální rychlost existuje, leč se nevyužívá - škoda. Např. Avia nemá na dálnici, rychlostní komunikaci a silnici 1. třídy, co dělat - její rychlost, zcela vyjímečně, překročí 60km/h. Tom tady rozvíjí teorie "ideálního" řidiče, čeká, nepředjíždí, jistě řidiči, jedoucího BEZDŮVODNĚ hlemýždím tempem, kyne na pozdrav, ať nepospíchá, času dost. Nezkušenost není argument pro blokování provozu. Pokud má někdo málo zkušeností (to chápu, každý nějak začínal), nemá na silnici, v dobu hustého provozu, co dělat. O víkendu, když není hustý provoz, není problém si to vyzkoušet (na tom není nic špatného), protože v hustém provozu ohrožuje sebe i ostatní. Nakonec cituji advokáta - definice BEZDŮVODNĚ POMALÉ JÍZDY, tohle zvlášť pro ty, co jim 70km/h na okresce přijde normální:

Jedním z největších problémů na našich silnicích je rychlost. Zatímco v zahraničí se rychlostní limity buď striktně dodržují nebo mírně překračují, ale vždy jedou všichni přibližně stejně, u nás se od počátku července, kdy začaly platit přísnější postihy po silnicích leckdo poluží podstatně nižší rychlostí než je dovoleno. To ty, kteří chtějí jet na limitu dovádí leckdy k zuřivosti a zbytečně tak vznikají vyhrocené situace. O tom, že takových 150 Km/h na našich dálnicích je za povoleným limitem není sporu, ale na druhou stranu existuje i takzvaná bezdůvodná pomalá jízda.
Možná by bylo na čase kdyby se na bezdůvodně pomalou jízdu zaměřila policie, zvlášť na dálnicích, kde až příliš mnoho řidičů jezdí bezdůvodně v prostředním nebo levém pruhu, a zdaleka ne rychlostí blížící se povolené stotřicítce.
"Bezdůvodně pomalá jízda je taková jízda, která není odůvodněna okamžitou provozní situací. Například když jdeme pomalu, protože se rozhlížíme po krajině, telefonujeme, díváme se do mapy nebo se třeba věnujeme spolujezdkyni, což se také stává. Vždy bych měl posoudit, zda mne situace opravňuje k pomalé jízdě nebo tím poruším zákon, protože v paragrafu o rychlosti jízdy v zákoně 361 je výslovně řečeno, že nesmím jet zbytečně bezdůvodně pomalu," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.
Pomalá jízda by totiž neměla ohrožovat ostatní nebo je nutit k riskantním manévrům. Něco jiného je jet čtyřicítkou po rušné městské ulici plné přechodů a něco jiného se touto rychlostí ploužit po silnici první třídy. Někdo by mohl namítnout, že jede pomalu právě proto, že se nemůže plně věnovat řízení nebo proto, že se prostě bojí pokuty a raději sleduje tachometr. Někde, bohužel ne na mnoha místech, najdeme úseky označené kulatou dopravní značkou s bílou číslovkou na modrém podkladě. To je úsek s nejnižší povolenou rychlostí.
"Tato značka znamená, že v takovém úseku jsme povinni jet minimálně předepsanou rychlostí nebo vyšší. Jsou samozřejmě situace, kdy provozní podmínky neumožňují tuto rychlost, a to bývá zpravidla za zhoršených povětrnostních podmínek, za mlhy, sněžení, náledí nebo hustého deště, pak touto rychlostí jet nemusíme."
Mohu tedy jet pomaleji, ale pouze kvůli zachování bezepčnosti, ne proto, že se prostě na stanovenou minimální rychlost necítím.
"V takovém případě musíme jet jinudy. Může se to stát začátečníkům, kteří se na stanovenou nejnižší rychlost necítí. Jiný případ je při vlečení jiného motorového vozidla, kdy nás zákon omezuje maximální rychlostí 60 km/h, bude-li v daném úseku stanovena nejnižší povolená rychlost 80 km/h, pak musím jet jinou cestou," upozorňuje Zdeněk Svátek.
Shrnuto a podtrženo: je-li někde padesátka, pak se snažím jet padesát a ne třicet nebo padesát na osmdesátce. To je totiž leckdy nebezpečnější než dodržovat povolené limity a anvíc to může být posouzeno jako přestupek. A ještě dodatek: mimo obec, především na dálnicích se jezdí vpravo!!!

odkaz:http://motozurnal.centrum.cz/motoporadna/clanek.phtml?id=4220

16.11.2007 | 07:03:53 | Radek Reagovat

nenávist

Najezdím ročně tak 50 000 km a že by řidiči HTP byli nějakej problém to bych netvrdil.Chce to jen trochu tolerance .Jinak předchozí příspěvek vše vystihl myslím výstižněTO radek sparrow - popřemejšlej někdy nad tím,že ta šinoucí se fabie veze třeba tvojí ženu s dítětem k doktoru nebo třeba s tím jede můj starej táta.Trochu myslet a až pak troubit

15.11.2007 | 23:31:01 | mozilla Reagovat

To Radek:výborná myšlenka s tou min. rychlostí, ale to by se pak traktory a Avie asi už na silnici nepodívaly.Takže...Můj názor je asi tento.Pokud si někdo nevěří a netroufne na 90tku(nesmějte se-čerstvý začátečník po autoškole, starší člověk...) je rozhodně lepší, když pojede 70 aby stačil sledovat dění a nikoho nesestřelil, něž když se bude snažit vyrovnat ostatním a stane se něco velmi nemilého.Na to ovšem Radek zapomíná.Osobně si dokážu představit jak to vypadá, vykukování, lepení na kufr, troubení, nervozita stoupá, milenka čeká, nebo nějaký klient, ostrá pravotočivá, plná čára, s mohutným troubením a nezbytným "fakáčem" případně jinýmy posunky riskantně předjede.Protože on prostě nepojede jeden kilometr za nikým pomalu.Já osobně pokud někoho pomalejšího potkám, tak si nechám slušný rozestup a čekám, neriskuju-těch pár desítek vteřin mi za to nestojí, až objevím vhodné místo tak předjedu, bez vytlačování ze silnice a v poslední době tolik oblíbené "myšky"

15.11.2007 | 23:23:36 | Tom Reagovat

to radek, sparrow a pod

Nie som zastancom HTP a pod. slabych motorizacii. Sam mam stare favo a nie som tym 2x nadseny. Auto potrebujem, na lepsie zatial nie je. A vobec nie som nejaky loser, ale niekto musi napr. aj splacat hypoteku a pod. Jazdim usporne, samozrejme obcas aj pod rychlostnym limitom. Ked sa da, tak uhybam rychlejsim autam ku krajnici, neprebieham, ked vidim ze za mnou sa ktosi blizi. Ale stane sa, ze idem v tiahlej zakrute na dialnici predbiehat aviu a ked som este v 2. pruhu, sa odrazu niekto priruti 250 a zacne zurivo blikat, trubit, samozrejme za prudkeho brzdenia pol metra za mojim kufrom. Tak takymto debilkom by som najradsej pribrzdil, nech si namlatia cumak svojej nablyskanej audiny. Inac v robote jazdim obcas sluzobne a velmi sa ponahlam a tiez ma sere ze sa niekto predo mnou vlecie 80. Ale nic s tym nenarobim. Aut pribuda a kazdy, aj ten s trabantom plati dane na cesty, tak ma pravo jazdit. Takze klidek. Jasne su magori co zdrzuju a neuhnu ani za certa, ale su aj magori, co jazdia hlava nehlava cez vsetko.
A kto teraz viac ohrozuje bezpecnost??????

15.11.2007 | 21:35:59 | w Reagovat

Lidi co jedou 70 mimo obec tetičce na hrob ty mám uplně nejradši jednou je venku 90 tak jedu okolo téhle rychlosti a
né že nutím ostatní normální řidiče mě předjíždět když chtěj
jet dle předpisů.Ona taková minimální povolená rychlost na okreskách by měla něco do sebe.Jo a zdravím Radka.

15.11.2007 | 21:03:40 | sparrow1 Reagovat

To Pitlak

15.11.2007 | 18:48:17 | Radek Reagovat

Problém?

Naopak problém není ani když jede 70 km/h. Ten, kdo chce jet 90 km/h ho přeci může předjet...

15.11.2007 | 18:40:19 | pitlak Reagovat

To Noxx apod.

Na okresce nebrzdí provoz, pokud se jede na rovině, z kopce nebo když nepředjíždí. Schade mám služební - kombajn 1.4/74kw (o nějaké dynamice se dá uvažovat nad 4.500ot - hrůza, o ostatním škoda mluvit - laciný interiér, ovšem funkční, to uznávám, vrže kde co - vozidlo jezdí především po dálnici Brno - Praha, auto mám od nova, nyní najeto 45.000km ). Jinak předpisově neznamená mimo obec na normální silnici jet 70km/h, abych nedostal náhodou bod. Pokud jede plynule 90km/h - 100km/h (dle dopravní situace) není problém. Nakonec chci jen říci, že zastánci tohoto výtvoru (motorického) jsou v drtivé většině sváteční řidiči, čili debata je více než složitá.

15.11.2007 | 18:00:57 | Radek Reagovat

Největší problém HTP a podobních vozů, je taková věc nacházejíci se mezi volantem a sedadlem. Jinak jako řidič kamionu mám s řidičema, kteří si neuvědomujou co mají pod kapotou spoustu zážitku. Někdy by opravdu zasloužily nakopat prdel!!!!

15.11.2007 | 17:10:03 | AUDI-man Reagovat

To Radek

To Radek:
K Tvým předchozím příspěvkům bych měl rád pár poznámek.
1) To že si někdo koupí HTP neznamená, že je totální imbecil, ale že prostě buď na lepší motorizaci neměl, nebo by ji nevyužil.
2) Že by ve městě nebo na okreskách někdo s HTP brzdil provoz, tak toho jsem si nevšimnul, maximálně jezdí PŘEDPISOVĚ - a to Ti asi tak hrozně vadí!!
3) Tvoje nenávist vůči Škodovce pramení asi z toho, že ji nemáš.
4) Řidiče Tvého typu mám na silnicích "nejraději". Místo toho aby jeli plynule, tak na ostatní tlačí zezadu, blikají, troubí atd. Pryč ze silnice řidiči Tvého typu!!!
PS: Škodou nejezdím.

15.11.2007 | 14:32:30 | Noxx Reagovat

nooo je faktem, že tenhle motor(HTP) kdyby se namontoval do 120tky místo původního a zvlášť 12V verze tak by to asi bylo ve spojení s nízkou hmotností docela slušné dělo.

15.11.2007 | 12:49:25 | Tom Reagovat

Je to holt o prioritách. Každý si rád přečtě, že 1.2 žere 5L, což člověk, který je alespoň trochu rozumný, nevěří.
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VĚCI KUPCŮ TĚCHTO KRÁS:
- povinné ručení do 1350 ccm
- spotřeba papírová 5.1L (výrobce by nelhal)
- zn. ŠKODA
- výkon 47kw (51kw), takový stádo, to s takovým malým vozem musí mlátit, jako s hadrem (do kolonky hmotnost se nedívá - 105 - ka taky vážila 850kg a byla podobně velká)
.
.
.

15.11.2007 | 11:20:27 | Radek Reagovat

To Diego

já to chápu když jsem měl před lety 120l tak jsem taky rád řidičům silnějších vozů že na to mám.Děs v očích jsem měl taky a to před 12lety se ještě dalo se 120 občas něco předjet dneska s Htp 40kw prakticky není šance kromě té zmíněné 120 či Avie.Naštestí jsem z toho už vyrostl tak takový hovadiny nedělám.

15.11.2007 | 11:02:12 | sparrow1 Reagovat

Taky zastavam nazor ,ze davat tento motor do kombiku je masochismus, ale budiz. VW ucinilo spoustu kroku, ktere ja osobne moc nechapu. Jsou lidi, kteri si ho koupi a rikaji, ze jsou spokojeni. Dejme tomu. Jako auto do mesta to akceptuji. Pak jsou tady ovsem lide, kteri si po pul roce uvedomi, ze je pro ne tento motor nedostatecny... Ma hroznej zvuk, vubec to nejede, musi se vytacet a ma vysokou spotrebu.. kdyz prejdu skutecnost ,ze tento uzivatel musi byt obdaren notnou davkou demence, kdyz si neuvedomuje co vlastne kupuje, mavnu nad tim rukou. Kazdemu to svoje... Ale pak je tady skupina lidi s HTP ,kteri budto nepochopili co si s touto motorizaci mohou dovolit, nebo chteji proste umrit. Samozrejme je to vsechno jak uz tady padlo "o ridici". Souhlas. Nicmene koncentrace nesvepravnych ridicu v techto vozech je dle mych zkusenosti pomerne vysoka. Za akustickeho doprovodu siciho stroje casto vidam jejich urputny boj s aviema, kamiony a jinymi pomalu jedoucimi ucastniky provozu. Ale minuly tyden me jeden driver tohoto typu opravdu uprimne dojal. Na rovnem a tahlem useku jedu svou celkem pohodovou jizdou, nikam se nezenu a ve svem stredovem zpetnem zrcatku vidim fabii. Na tom neni nic zvlastniho. Podival jsem se do nej letmo opet po minute a fabie nikde..rikal jsem si, ze zkratka nekam odbocila a dal jsem to neresil. Zhruba po takove dalsi minute jsem se podival do leveho zpetneho zrcatka a v nem jsem videl soptici fabii. Pratele ta fabie se me snazila bezmala dve minuty predjet, aniz bych to nejak postrehnul. V ocich ridice slzy a odhodlanost. Pribrzdil jsem a pustil toho nestastnika pred sebe, a kdyz jsem si precetl na patych dverich ono inkriminovane HTP bylo mi vse jasne ..nebo alespon jasnejsi. Sklony k takovemu riskovani mi nevysvetli asi nikdo. A to uz samozrejme neni jen otazka fabie. Psychopatu je na silnicich vic nez dost. Ale kdyz uz si nekdo koupi HTP, nebo auto tohoto razeni s podobnymi vlastnostmi ,musi se s tim i dusevne smirit a prizpusobit tomu jizdu. Kdo to neudela, ohrozuje tim nejen sebe (to sral pes-kdyz je nekdo kreten dobre mu tak) ,ale i ostatni... a to uz muze leckoho v lepsim pripade nasrat.

15.11.2007 | 10:49:30 | diego Reagovat

Tohle se ti může stát z jakoukoliv značkou nejenom z Htp.V tomhle případě je nejlepší se prostě nenechat zastavit i třeba za cenu odřeného nárazníku či protivníkových urvaných dveří.A ono to frajera příště přejde až bude uskakovat před tvým autem.Sám to po jedné blbé zkušenosti tak dělám zamknout dveře a přidat plyn on si to blbeček rozmyslí vetšinou každej z těhlech střihounú předpokládá že narazil na ovečku co si nechá dát přes hubu.Jo a taky není špatná páka na volant a nebo když přijde pěkně dveřma do břicha.A jinak Htp nemám rád ale nikoho jsem teda za to ještě nezmlátil. :-)

15.11.2007 | 10:13:20 | sparrow1 Reagovat

To Pepa

Tak to je mrzuté. Ale asi to nebylo skrz druhu motoru, ale stylu jízdy. Nicméně byl daný člověk trošičku "nervózní" a myslím, že tohle už je trochu moc. Faktem ale je, že pokud někdo jede tak, že blokuje jiné (to není otázka typu vozu), tak je to případ na přesdržku (neříkám, že je to tvůj případ).

15.11.2007 | 10:09:44 | Radek Reagovat

To Radek

Taková nenávist se ti může opravdu stát osudnou. Vlastním HTP asi před týdnem na Jižní spojce v Praze do mě zezadu narazil posléze předjel, vybrzdil a donutil zastavit, následně mě inzultoval řidič Subaru Forestr, vše proběhlo za plného provozu a velmi rychle takže nebylo úniku. Sebevrah ze Subaru jednal evidentně v afektu a následně ujel (předpokládám že si mě spletl). Značku sem si sice opsal ale co naděláte, že. Nejen že tento magor ohrozil sebe a mě ale ještě dalších min. 20 aut které za mnou běhěm 30sec. zastavily. Naštěstí za náma nejel kamion. Typl bych to na pár křížků. Nenávist je sebezničující!!

15.11.2007 | 09:27:40 | Pepa Reagovat

To Tom

Je chorobná, protože jezdím velmi hodně (jistě nejsem sám) a největší tragédi právě brzdí nebo ohrožují provoz právě v těchto krámech s trojicí písmen HTP v různé barevné kombinaci. Pochopitelně velkou úlohu sehrává řidič, nicméně i Schumacher by loudil po jakové krávě tele.

14.11.2007 | 06:05:20 | Radek Reagovat

Kubík Cv:"Jenže HTPčko se musí točit..aby jelo"...heuréééééékáááá, bravóóóóóó , objevil jsi ameriku.Ale to jaksi všichni víme že?

To Hanz: jenže oni mají pevnou taxu 3,50/Km.Tak je jedno jestli do HTP teče 7l/100Km nebo12l/100Km.To bohužel není příliš motivující-ba naopak.

To Radek: mám pocit že tvoje nenávist vůči těmto "střepům a posraným krámům" je už velice-velice chorobná. Nemusíš nám opravdu pořád tolik dokazovat, jak tuto motorizaci(potažmo i značku) nenávidíš- myslím, že nám je to dostatečně jasné.
Spíš mě dokáže vytočit jak dokážeš neustále něčím tak pohrdat.Nepřeji nikomu nic zlého, ale...možná kdyby jsi na ten svůj nahoru zdvižený nosánek pořádně dopadnul a z pořádné výšky, tak, že by sis nemohl dovolit pořídit ani "babetu", přestal by jsi psát v tomto tónu...jak jsem říkal-nikomu nepřeji nic zlého, ale nikdo neví co bude zítra...

14.11.2007 | 00:03:32 | Tom Reagovat

To Hanz

Jistě, souhlasím s tebou, nicméně za poslední týden mě zablokoval při předjíždění tento střep, protože si duševně chorý majitel, resp. řidič myslí, že mu to v 70km/h výrazně zrychlí a tím ohrozí další lidi. Jeden příklad za všechny....S tímto posraným krámem předjížděl kamion přes 300m(!) ( v kopci na Bruntál o Heřmínov) a to ten kamion supěl 80km/h. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale dát tento motor do tak těžkého auta je imbecilita těch, co je to napadlo, stějně tak těch co si ho koupí. Pochopitelně řidič byl ten hlavní problém. Kdo ovšem tvrdí, že tohle vozidlo má nějakou dynamiku, tak je buďto blázen nebo nejel v autě s alespoň průměrně výkonným motorem na danou třídu.

13.11.2007 | 14:13:18 | Radek Reagovat

HTP

Jenže HTPčko se musí točit..aby jelo.Ale přijde mi divný že motor který ostatní automobilky dávají maximálně do modelů jako Corsa,Panda,Kalos atp. se dá do přetěžkého kombíku.
Ale na krátkou to není tak hrozný.Pokukoval jsem po novějších autech a zalíbil se mi buď Colt nebo Suzuki Swift..oba v podobné cenové relaci jako Fabia..ale s daleko lepšími motory,výbavou a zpracováním.Proti Fabii nic..ale když ve třech lidech nepředjede v kopci rozjetýho Trabanta..tak to už je na pováženou

13.11.2007 | 12:49:29 | KubikCv Reagovat

Souhlas s Tomem, až na tu spotřebu, u nás ve firmě si každý připlatí za to, že autu dupe za krk, resp. když má vyšší spotřebu než jaká je v papírech, nevím podle jakého koeficientu to u nás na EKU počítají ale je to tak. Není to pravidlo každá firma to má zavedeno jinak. Radek klasicky přehání! Nebezpečný na silnici je každý vliv (od vlhkosti přes zkušenosti a momentální duševní naladění řidiče, objemem motoru nekonče) a zejména každý účastník provozu (a že nám jich přibívá)

13.11.2007 | 09:55:59 | Hanz Reagovat

velkoobjemový tříválec

Ano, klub duševních invalidů jménem HTP se opět ozval. Tento žebrák je jen do města, nebo pro přesun mezi dědinama, eventuálně v neděli do kostela. Tento motor je absolutně nevhodný a hlavně nebezpečný pro rychlosti nad 80km/h, protože je to hranice jeho dynamických možností. Proto bych radil zastáncům těchto mrzáků, aby si laskavě vyzkoušeli i vozy s alespoň 4 ( slovy čtyři) válci a nějakým rozumným objemem, např. 1.6 . Nejde jen o vaše připrdlé poskakování, ale i o ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, pro které je málo dynamické (úmyslně neříkám pomalé) vozidlo NEBEZPEČNÉ.

12.11.2007 | 11:01:44 | Radek Reagovat

pre všetkých

Asi som to mal v recenzii uviesť. Ja si to auto šetrím, starám sa o neho ako o svoje. Takže vety typu "zo služobného krv netečie" sú somariny. Pravidelne chodím na prehliadky, ručne si ho umývam, tepujem, leštím... Motor točím normálne. Ako som napísal v recenzii, málokedy idem s otáčkami nad 4000. To je na 5-tke cca 120km/h. Mám len toto auto a používam ho aj na súkromné jazdy. Keď si ho zničím, nebudem mať iné. A ešte k tomu anonymovi... Nechápem čo má znamenať veta: "A k té dynamice-víš ono to má na rozdíl od Š 120 i pětku." nechápem čo má "pětka" spoločné z dynamikou????? Veď to je len na diaľnicu, aby sa to kotúľalo....

12.11.2007 | 10:29:17 | jazva Reagovat

On to hlavně není motor na dálnici!! Byl myšlen spíš do městského a příměstského provozu.Na dálniční je ho možné použít občas.Jenže každý podnikatel ne služebkách šetří-aby mu zbylo víc na jeho Audinu, meďáka, bavoráka atd. že ano...A pak to takhle dopadá.Pokud někdo točí Praha - Brno po dálnici 5x týdně a koupí si na to 1.2 HTP, pak opravdu pochybuji o jeho duševním zdraví.Pokud jezdí 10-20Km do práce po silnicích 1,2 a 3 třídy-tak to HTP vpohodě stačí a svůj účel splní.Tolik můj názor. A spotřeba podle služebek není objektivní ani trochu.Vím jak jezdí známý se služebkou 1.2 HTP- přesně podle stylu- za služebky krev neteče.

11.11.2007 | 00:02:56 | Tom Reagovat

Pro anonyma

To jsou kecy když chceš aby trochu jela tak žere jak dvoulitr a na dálnic při 160 jak třílitr je to motor do sekačky a né do kombi

10.11.2007 | 11:24:26 | sparrow1 Reagovat

Spotřeba braná na základě služebního auta...klasika.A k té dynamice-víš ono to má na rozdíl od Š 120 i pětku.Tak jestli to nebude tím. Jinak pro předchozího komentátora-ta spotřeba není ani trochu objektivní.Holt ze služebky krev neteče-teda teče, ale tolik to nebolí.

09.11.2007 | 22:46:04 |  Reagovat

jo ta spotřeba

konečně objektivní informace o spořebě HTP....holt těžký auto slabý motor. Jinak 10 L po městě mi brala stařičká 2.0 mazda 626.........

09.11.2007 | 19:25:21 | Pavel Reagovat