Recenze Toyota Yaris 1.0VVTI
“Yaris=kompromis pro kombinovaný provoz.”

Autor recenze: putifarka (45 let),
Středočeský kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2003 Typ motoru:998ccm Stav km při koupi:36 000 km Stav km nyní:70 000 km Způsob řazení:automat Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 1 rok Průměrná spotřeba: 5 l/100 km Vloženo: 15. 4. 2008

Hodnocení inzerátu: 3 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.8

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

8
 

Komfort

8
 

Provozní náklady

10
 

Náhradní díly

8
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Felicia 1.3MPI

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Vozidlo jsem zakoupil v plně funkčním stavu a dosud jsem nezaznamenal byť sebemenší závadu.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Vzhledem ke skutečnosti, že jsem koupil dům 60km od Prahy, kde pracuji a denně dojíždím, musel jsem Felicii Combi (mimochodem měla najeto 260000km) vyměnit za menší vozidlo. Po dlouhodobé analýze trhu zánovních vozidel, jsem vyloučil všechna Twinga, Clia, Saxa, Corsy a Fiesty a začal shánět Yarise, neb jsem nenarazil na normálního člověka, jež by toto vozítko pomluvil (na rozdíl od výše jmenovaných). Koupil jsem vozidlo 4 roky "mladé", málo exponované (36000km), v plné výbavě od první majitelky s poctivě vedenou servisní knihou. Vozidlo jsem nechal prověřit řádnou STK a emisními testy, vše proběhlo bez problémů a začal jezdit.

Denně ujedu cca 120km, z toho 1/3 po Praze, 1/3 po dálnici a zbytek po okreskách. Průměrná spotřeba na letních pneumatikách se zapnutou klimatizací nepřekročila 5,2 litru/100km. Hodně mne překvapilo, že na zimních pneumatikách byla spotřeba "navlas" stejná, tzn. do 5,2 l. Jisté však je, že vozím pouze jednoho až dva pasažéry a že rychlostní limity překračuji zřídka a po Karlovarské "Highway" se ploužím tak 110km za hodinu (při 130km v hodině je již dost slyšet motor a spotřeba zhruba o litr vzroste). Kdo tuto komunikaci zná, mi dá za pravdu, že při vyšších rychlostech se hůře kličkuje mezi výtluky, kterých je zde stále víc a víc.

Při jízdě ve městě je Yaris "živý", díky krátkým rychlostním stupňům a proměnnému časování ventilů litrového motůrku, který má 50kW výkonu. Zavazadelník není z největších, ale díky posuvné zadní sedačce se dá "vyčarovat" prostor kolem 300 litrů. Popisovat výbavu asi nemá význam, neboť přední okna v elektrice, servo, palubní počítač, centrální zamykání na DO, parkovací senzory, venkovní teploměr a klimatizaci má dnes už většina vozů této kategorie (většina však za nemalý příplatek).

Za zmínku stojí středový průhledový tunel, ve kterém jsou umístěny všechny budíky a kontrolky (je situován tak, že do něj spolujezdec nevidí, i kdyby nakrásně chtěl). Posezení je víc nad zemí, než byste čekali a pohodlí tak akorát, abyste hned za volantem neusnuli. Výhled je díky přednímu oknu, na jehož ploše konstruktéři opravdu nešetřili, velice slušný. Vozidlo je vybaveno čirou optikou reflektorů, což svádí k instalaci xenonových výbojek, jež dávají vozidlu krom trojnásobné svítivosti a poloviční spotřeby energie i poněkud "dospělejší" dojem.

Podvozek je tvrdší, žádné kanape, vůz perfektně sedí v zatáčkách, trochu též proto, že jezdím na pneumatikách, jež mají vzorek. Pozor na příčné nerovnosti v zatáčkách a nepřiměřenou rychlost, zde může Yaris kapku "zjankovatět". Vozidlo dle servisní knihy i zkušeností vyžaduje skutečně jen to, co mu výrobce předepsal, tzn., pravidelné kontroly a výměny náplní a filtrů. Nevím, co bych ještě Yarisovi pochválil, snad jen povinné ručení za hezkých 1500,- Korun. Více zkušeností s tímto "malým-velkým" vozem zatím nemám, více snad za rok, až spolu budeme slavit již druhé narozeniny.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 3


Komentáře uživatelů k recenzi Toyota Yaris

Vložit komentář

Toyota by mohla ušetřit spoustu peněz tím, že by zrušila všechny marketingové aktivity ve střední Evropě - moje manželka ve svém Yarisovi (r.v. 2001) jezdí a chválí ho, kudy chodí s takovou vehemencí... :-). Vlastně s ní souhlasím, je to extrémně spolehlivé, provozně nenáročné a relativně bezpečné auto (svého času snad nejlepší výsledky Crash testů v kategorii malých aut). A motor? Bohatě stačí základní motorizace 1.0 VVTi, která uděluje autu velmi příjemnou dynamiku při průměrné dlouhodobé spotřebě 5,6 l/100 km. Jsem ovšem podobně "postižený", sám jsem měl kdysi Corollu 1,4 (1998), Avensise 1,6 (2001) - při výběru "malého" auta pro manželku byla tedy volba v podstatě jasná... Sám dnes jezdím ve služební O II 2.0 TDI a přiznávám, že si občas musím spravit chuť a přesednout ze studeného a odtažitého koncernového produktu do hravého a pozitivně naladěného Yardy. Tož tak...

18.04.2008 | 13:41:53 | Cova Reagovat

Yaris je etalonem kvality, reprezenuje vyorne jako vetsina Toyot. Jednoho vlastnim uz 8 let a je stale perfektni.

18.04.2008 | 13:08:48 | Bukkake Reagovat


 

 
 
Nahrávám obrázek...
 
X
  • Toyota Yaris