Recenze Subaru Impreza 1,8 GL AWD
“Fenomenální auto s neuvěřitelnými schopnostmi.”

Autor recenze: vlado (24 let),
Ústecký kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1993 Typ motoru:1820/boxer Stav km při koupi:101 140 km Stav km nyní:117 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 1 rok Průměrná spotřeba: 9 l/100 km Vloženo: 20. 11. 2006

Hodnocení inzerátu: 3 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.8

Spolehlivost

9
 

Jízdní vlastnosti

10
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

7
 

Náhradní díly

9
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Škoda Felicia

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Vadné čidlo ABS.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Kdo se se Subaru již někdy svezl, tomu nemusím nic vysvětlovat a těm, co ještě neměli tu možnost, je těžké popisovat, nakolik jsou Imprezy a Subaru všeobecně jedinečná auta, protože kdo neviděl, neuvěří.

Ta neuvěřitelná trakce, kterou má Impreza za všech okolností je naprosto nepopsatelná, první zimu jsem se nemohl dostatečně nabažit sněhu a každou novou sněhovou nadílku jsem se snažil užít dřív než vyjedou sypače, za což mě všichni moji kamarádi s předokolkami upřímě nenáviděli. Mám sice sedana bez redukce, ale ani tak jsem nikdy neměl problém kamkoliv vyjet nebo projet a to, že jsem zkoušel různé kousky, na které bych s předokolkou v životě ani nepomyslel. Ale ani v létě Impreza jízdními vlastnostmi nezklamala, ba naopak. Díky pohonu všech kol, nízko poleženému těžišti a vynikajícímu podvozku, s nezávislým zavěšením všech kol, je radostí projíždět každou zatáčku a na klikaté silničce je Impreza k neutahání. Posilovač má tužší naladění než je tomu zvykem u nových aut, ale k Impreze to tak nějak patří a díky tomu dává řízení řidiči slušnou odezvu. Na brzdy také nemohu napsat křivé slovo, ani při ostřejší jízdě po horské okresce jsem nezaznamenal nějaký náznak zhoršeného brzdného účinku, čtyři kotouče, vpředu s vnitřním chlazením toho ubrzdí dost. To sice neznamená, že jsou k neutahání, ale mě se to zkrátka nepovedlo, za normálních okolností se dá navíc hodně ubrzdit motorem i díky přenosu brzdné síly motoru na všechna kola, což je neocenitelné zvlášť na sněhu. Snad jen nástup brzd bych možná ocenil trochu ostřejší, ale je to síš o zvyku, navíc brzdy už taky nejsou nejčerstvější.

Ke skvělému zážitku na okresce dopomáhá i motor s dostatečnou dynamikou. Papírové údaje sice nadšení nevzbudí, ale na okresce, kde se auto cítí nejlépe, je dynamika víc než dostatečná, a ani předjíždění mu žádné problémy nedělá. Motor sice zabírá až tak kolem 3tis. otáček, ale pak táhne až do nějakých 6tis. otáček. Zvuk čtyřválcového boxeru je naprosto úžasný, ať už na volnoběh nebo v jakýchkoliv jiných otáčkách. Trochu slabší jsou zkušenosti s převodovkou, která nepatří k nejpřesnějším, speciálně trojku je z počátku nutno trochu hledat. Každopádně stačí se trochu sžít s autem a po chvíli už vám ani nepřijde, že by řazení mělo jít jinak. V zimě za studena se převodovka potřebuje trochu zahřát, ale stačí chvilka a vše je v pořádku. Spotřeba se mi pohybuje mezi 8 a 10 litry podle toho jak a kde jezdím. Na dlouhých trasách se dá spotřeba udržet na 8 litrech při cestovní rychlosti kolem 100 km/h. Při poskakování po městě na studený motor a občasných výletech na okresku s využíváním potenciálů auta se spotřeba pohybuje někde na hranici 10 litrů. V kombinaci všech režimů si auto řekne tak o 9 litrů na 100 km.

Co se týká interiéru, tak ten sice nepůsobí žádným high-tech dojmem, ale rozhodně neurazí a kvalita jeho zpracování je i po letech příkladná, nikde nic nevrže, ani neskřípe. Prostoru je, na danou kategorii, dost a proti Octavií 1. generace a dalším koncernovým vozům na stejné platformě nabízí místo přímo královské. Všechny běžné funkce jsou samozřejmě ovládané elektricky a zajímavou "fíčurou" je tlačítko ztlumující jas digitálních hodin. V době bodovaného nesvícení je mimořádně praktická funkce neustále zapnutých světel, kdy se světla vypínají a zapínají zároveň se zapalováním. Co se týká zavazadlového prostoru, tak zrovna neholduji informacím, jak má wágn A o 38,6 litru větší zavazadlový prostor než wágn B, který má pouhých 520 litrů. Proto mi nějakých 350 litrů u Imprezi přijde naprosto dostačující a nikdy jsem neměl problém, že by to bylo málo. Zavazadlový prostor je navíc poměrně dobře využitý a i otvor do kufru je slušný, ne jako průlez známý z golfu cabrio, tolik oblíbený u některých novějších sedanů s naroubovaným kufrem. Víko kufru nemá čalounění a jeho zavěšení zasahuje do kufru, ale co, nejsme v autosalonu na primě. Zase je o to lehčí.

Impreza se mi jeví jako velice vyvážené auto, které sice nenadchne žádného fanouška ekonomické jízdy, ale pokud od auta očekáváte i trochu té zábavy, tak potom je Impreza v této kategorii tou nejlepší volbou. Imprezu musíte prostě buď milovat (pokud očekáváte od auta něco zábavy, potřebujete být mobilní za každého počasí, nebo prostě nechcete mít jako všichni vaši sousedé oktávku TDI, ale auto které má charakter, s čímž boxer, AWD nebo třeba bezrámová okna perfektně korespondují) nebo nenávidět (v případě, že je právě pro vás octavia TDi vozem snů).

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 3


Komentáře uživatelů k recenzi Subaru Impreza

Vložit komentář

Vyskúšal som : ).

Síce novší 2-liter ale to auto jazdí určite super.
Impreza bola vždy môj sen, len okrem ceny vždy bol problém i s tou spotrebou. Ale keďže má dnes Subaru super úsporný a výkonný dízel - ďaľšie auto už bude možno Subaru.
Uvidíme - ono zas to nie je veľmi rodinné auto a s deťmi v zadu v sedačkách sa nerá jazdiť športovo.

14.07.2009 | 22:15:47 | Dušan Mihálik Reagovat

Jsou to jedny z nejlepších aut, snad jen Audi A4 a Bmw 3 řady je mohou překonat.

14.07.2009 | 20:25:00 |  Reagovat

Mimořádná auta

Subaru jsou naprosto jedinečná auta a lidé,kteří tato auta ještě nezažili či nevyzkoušeli nemůžou absolutně nic komentovat.

20.02.2009 | 12:28:35 | honza Reagovat

Tak, tak...;o)

Dobrá recenze a v podstatě s ní, jakožto majitel stejného vozu zn. S U B A R U plně souhlasím. Díky!

04.08.2007 | 16:18:27 | Sensei Reagovat